Monday, October 29, 2012

Ya Allah... permudahkanlah urusan kami..

papa wrote :

sesungguhnya kami sedang mengalami saat2 yg paling sukar dlm hidup kami pada masa ini. ya Allah.. Kau kuatkanlah semangat kami. permudahkanlah segala urusan kami. hanya kepada Engkau sahaja kami berserah...

Sunday, June 24, 2012

Papa's besday......

mama wrote:

Happy Birthday papa... wpon bukan dlm keadaan yg sesuai ... just a simple occassion to cheer u up.....
moga sentiasa diberkati dan dalam keredhaan Ilahi di sepanjang kehidupan....

sambutnya di sini......

makannya ini.... steamboat....wallaaaa!!....
keknya ini..... sorry thn ni kek terkejut from Kedai Sayang aje, beli pon on d way  huhu.....

not forgetting... surprises nye ini......... on your special day.... :))..



hero-hero mama ber posing.....


posing yeahh......



 



Thursday, June 21, 2012

Telah tamat perjanjian itu....

mama wrote:


papa.....
sejak menjadi isterimu... aku telah tahu bahawa situasi ayahmu adalah yang paling penting & akan sentiasa mempengaruhi setiap keputusan rumahtangga kita...bukan kerana orang lain tidak mahu mengambil tugas itu....tapi memandangkan kedudukanmu sebagai satu-satunya anak yang bekerja dan tinggal paling dekat dengan ibu bapamu di sini.....


jadi keputusan tinggal di mana... keputusan beli rumah di mana...keputusanku  utk posting di mana..... bahkan kedudukan bilik, katil dan paip air di dalam rumah kita juga telah mengambilkira keadaan keuzuran ayah..itu cuma sebahagian kecil keadaan yang masih ku ingati.....


dan aku menerima keadaan itu ....dengan rela dan besar hati...kerana aku tidak mahu dirimu tersepit seperti banyak cerita-cerita rumahtangga....sepanjang tempoh ini aku melihat sendiri, walau dalam apa jua segala situasi mu..... ayah tetap berada di nombor satu kepentinganmu.... 


berulang alik kangar-gurun seawal 5 pagi bukanlah satu masalah besar...
berulang alik selang sehari seawal2 pagi juga bukan masalah besar....
berulang alik gurun setiap jumaat semata2 utk menghantar ayah sembahyang jumaat juga bkn masalah besar... ( wpon ada kalanya kadang2 culas jgk nak balik sbb nak rehat2 di rumah on weekend... and telepon dgn harapan mak akan kata....'ayah hang tak larat nk p sembahyang'..... skali mak akan kata... ayah hang dah siap dah pakai baju tuuu.....ok terus kelam kelibut siap2 blk and akan sampai gurun ngam2 just on time utk p Jumaat ....:))..kenangan.....)..


namun ... setelah lebih 6 tahun ini..... kini....
berakhirlah sudah rutinmu  berulang alik as-gurun every 6.30am utk ambik ayah buat dialisis di PMC...
berakhirlah sudah rutinmu berulang alik as-gurun every rehat time utk hantaq ayah balik gurun....
berakhirlah juga rutinmu  utk hantaq ayah check up di HSB...
berakhirlah juga rutinmu ambik ubat utk ayah di HSB....
berakhirlah juga rutin kami hampir setiap jumaat... ...






di saat2 terakhir  sebelum perpisahan itu...... 
ibu mertuaku yang sangat tabah menjaga dan melayan kerenah suaminya......


rentetan kejadian di link akak ipar ku di sini


dan akhirnya.... telah pulangnya jua ke rahmatullah ayahanda mertua @ Wan Gurun
 Tn Hj Mohd Hussain b. Mohd Akhir pada tanggal 21 Jun 2012 bersamaan 1 Syaaban 1433 Hijrah......

telah tamat segala penderitaan itu... 
telah tamat jua satu perjanjian itu...
 maka akan kembalilah kita padaNya.....

tenanglah di sana wan... 
bersemadilah dengan aman...
 semoga moga roh wan bahagia di sana...
kami akan sentiasa mengingati wan... 
di dalam hati kami... 
di setiap doa-doa kami.... 

al fatihah buatmu ayahanda Tn Hj Mohd Hussain Mohd Akhir.......

Saturday, June 2, 2012

Untuk Kau Yang Bernama Suami.......


mama wrote:


Untuk kau yang bernama suami…

Sering hati kecil tertanya…
Apakah makna sebuah perkahwinan…
Apakah makna sebuah kasih sayang…
Apakah erti sebuah cinta yang luhur….
Apakah akan ada ujian dalam melayari bahtera kita sayang…….

Dan tanpa ku sangka….
Dugaan datang tanpa disedari….
Ujian datang tanpa diundang…
Jiwa di sentap tak ku ingin begini…

Lalu hati pun mula bertanya…
Bahagiakah…. 
Cintakah…
Kasihkah…
Sayangkah….
Atau sekadar tanggungjawabkah rasa itu….

Saat diri mencari kekhilafan....
Hati jua mula bertanya...
Bilakah terakhirnya perkataan sayang itu ku lafazkan…
Bilakah terakhirnya perkataan cinta itu ku lafazkan...
Bilakah terakhirnya ku abaikan perasaan sayang itu…
Dan bilakah terakhirnya ku abaikan perasaan cinta itu….

Lantas menyedari….
Inilah persoalan yang ku cari selama ini....
Inilah ujian yang harus ditempuhi...
Dalam mencari jawapan yang pasti....
Dalam hubungan ini..
Yang selama ini  tak pernah bergelora…..
Yang selama ini tenang bak teratai di air….

Sungguh setelah sekian lama.....
Akhirnya ku perolehi jawapannya....


Erti sebuah perkahwinan ini…
Bukan sekadar rasa cinta….
Bukan sekadar rasa kasih....
Bukan sekadar rasa sayang…
Bukan jua sekadar tanggungjawab...

Memahami  kelebihan jua kekuranganmu....
Menerima kelebihan jua kekuranganmu....
Menuntut perasaan hati nan paling dalam....
Menuntut pengorbanan hati nan paling dalam....

Dan kembali menghargai hati itu....
Dan kembali membelai perasaan itu.....
Dan kembali membajai cinta itu…
Sepertimana satu waktu dahulu...

Terima kasih Tuhan…
Kerana mengembalikan hatiku yang hampir hilang

Untuk kau yang bernama suami…
Selamat ulangtahun perkahwinan sayang….
Dari sudut hatiku yang paling dalam.....
Sungguh AKU INGIN ENGKAU TAHU…
AKU SLALU CINTA PADAMU………


"lagu tema anniversary ke 6......Happy Anniversary Dear Hubby...."

(kredit to video's owner)

dari hati saya.. [hanya untukmu sayang]

...
Oh Tuhan
Bukalah hatinya
Untuk melupakan kesalahanku
Yang telah menjadi duri
Di dalam hatinya
Dan melukai hatinya

Tolonglah
Dekat aku
Yang melukaimu
Aku ingin
Engkau tahu
Aku selalu cinta padamu
...

sesungguhnya setiap kejadian ada hikmahnya. dan terima kasih kerana menemukan erti sebenar sebuah PERCINTAAN. love you so much!

dari suamimu..

Thursday, April 12, 2012

long time....

mama wrote:

dah lama tk upload.... nyaris2 terlupa password laa hehe...





Friday, March 9, 2012

His First Event.......

ready for the big event.....














event : Sukaneka Tadika Khaalish
venue : Padang depan Tadika Ummi, Taman Rakyat 
time : day 1st... March school holiday....
rate : priceless.... so excited to see the first competition in his life.........




muka blur...

semangat...

sempat gelek okeh...


yeayy...Khaalish rumah Hijau sama dgn mama....
tunggu turn...
semangat anak I ....


on his left namanya Syed Adam yg suka buli Khaalish... on his right best friend dia... Haiqal...


take 5 sat....

lari lagi....
ok dapat hadiahh...... 

Saturday, December 17, 2011

vacation @ HRH.....Penang

mama wrote:

occation :end year vacation...
place: Hard Rock Hotel.... Penang
time : a week before christmas....
rate: priceless.....

curi masa papa yg sgt2 bz time ni...di hotel yg sudah lama di usha2......and becoming the only vacation we had on that school holiday......enjoyyy!!!...






















Saturday, September 3, 2011

salam Eidulfitri 1432

papa wrote :

salam eidulfitri diucapkan kepada semua pengunjung blog d.u.n.i.a h.a.k.i.m

tahun ni video edisi malas... hehe.. apa2pun maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga. kalau nak mai beraya rumah just call k.


Wednesday, August 24, 2011

Edisi Ramadhan Day 24....

gambar Khaalish jalan2 PARAM bersama papa... tiada kaitan dgn entry :)


mama wrote:

huhu.... lagi 6 hari nak raya... okeh... apa persiapan raya so far huhu... meh kita list mcm mama list last year...

Baju raya :
- ok so far jgn kata nk basuh baju2 tu....tp baju raya wajib ni pon masih belum ada di tangan... baju raya papa & anak2 masih ada di tukang jahit Zaidi di Pekan Rabu... bila rasa2nya ada masa nk ambik baju raya tu papa yer...hehe
- baju raya mama pon sama... masih belum sampai di tangan hehe... ps - kak huda jgn lupa p ambik baju raya ku okeh.. nanti tak beraya I huhu..
- disbbkan ini jugak... pre-shoot gambaq raya masih belum bole buat.....sbb baju raya tak ada maa hehehe...
- lain2 baju raya ..... masih belum beli apa2.... noktah... maklumlaa menunggu papanya free, weekend koje... mlm2 blk kol 1,2 pagi... so hopefully esok lusa ni papa dh free yer...:)...nanti baju raya abihh pa hehehe!!!
-

Duit raya :
- dah tukaq dah.. budget sama aja mcm thn lepas... sbbnya wpon mama & papa dpt bonus... tpnya byk bonusnya...byk jugakla yg kluaq utk belanja2 yg dah diduga... eg servis PFN, KBQ, blaa3... duit bonus tu dh ada portion masing2 pon :)...

Raya di mana :
- okeh tahun ni takdak ketupat nasik daun kelapa okeh... huhuhuh.... thn ni turn beraya di Gurun... & disebabkan Tok & Wan Kangaq pon beraya di sini jgk... makanya perhatian utk sedara2ku @ Felda Tun Ghaffar Kemendore Jasin, kami tk blk kampung tahun ni yer... so utk sepupu2 ku.. silalahh simpan duit2 raya anak2ku utk di carry forward pd thn depan okeh.. I will tuntut okeh... insyaAllah tahun depan kalo umur panjang :))...
-makanya dgn ini secara automatiknya 1st time juga akan beraya di umah baru di AS ini.. so kawan2 jemput2 laa dtg umah yer....



Kuih raya & berkaitan:
- sederhana jgk... lagik kurang dr thn lepas... wpon tlg2 juai kuih utk member... tp sendiri punya beli sekadar bg ada kuih aja...& order utk mak2 jerr.... lain2 papa kata... jamu kek papa buat udah lerr kalo org mai umah wahaha kekeke...

Cuti Raya :
- skolah dah nak cuti... so cuti raya adalah seperti cuti sekolah..Sekian. :)..senang jadik cikgu takyah apply annual leave kalo cuti skolah wahaha..


ok itu jer by far....mood nak raya belum betul2 dtg... cuma mood nk cuti tu mmg dh dtg dah hehehe..... tunggu laa entry lain... bila dh start shopping raya...maybe mood betul2 nak raya akan datang kot hehe...

Selamat meneruskan ibadah Ramadhan.... moga kita akan memperoleh keberkatannya...Amin!!




Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com