Wednesday, November 25, 2009

18 hari sudah......It's a long... long entry jgn baca kalo malas hehe...

mama wrote:

arini dah 18 hari umur Fawwaz.... maknanya dh 18hari jgk mama berpantang... baru ada peluang update blog ni... aritu masa Fawwaz lahir pon papa yg updatekan....

skarang ni kami kat Kangaq.. umah bondaku...baru je 2 hari balik hehe yeahh teruk ler papa marathon Kangaq-Aloq Setaq-Gurun sampai ujung thn ni.... huhuhu...... mcm tak biasakan last year sethn lagi dok marathon Kangaq-Aloq Setaq- Gurun kan pa :)....

cuaca kat Kangaq sgt2 sejuk....terasa sampai ke tulang kesejukannya especially time malam... dan slalu ler mama kena dgq 'leteran' tok suruh pakai stokin, sweater ,bengkung etc bla3... maklumlaa mama mmg slalu culas sket bab2 ni hahaha teruk betui ...abih tu camno nak cantik dan sihat tua2 nanti ni hehehehe.. ubat pon kalo papa tak bg kat mama tu... mmg sokmo ler mama lupa makan le hehehe... so far Jamu belum start mkn lagik sbb itu budak kecik masih ada sket2 lg kuningnya... tp mama cuma makan Healin Gamogen...

arini 25hb.... sepatutnya si kecik ni lahir harini laa...tp dia dah terawal 18 hari lak hehe.... tp takpa semuanya selamat alhamdulillah.... tgk sue buat kronologi kelahiran mama pon nak buat jgk la.. hehe..betui jgk ye.. esok2 tgk blk ada la jgk yg bole dibaca kat sini.... masa nak buat yg Khaalish dulu pon asyik terlupa jaa last2 tak buat pon, walhal masa kelahiran Khaalish dulu mmg very the tragik dan sgt menarik laa kalo nak citer kan hehe.. takpa laa..... kali ni mama buat utk Fawwaz laa..

5hb nov - a day be4 besday mama... mcm biasa mama bgn kol 5 pg... suddenly tgk ada bleeding sket.... mama kejutkan papa... then papa cakap bole tak nak p keja.. mama kata bole kot... sbb tak sakit apa pon.... so mcm biasa mama drive le p skolah.. tp kat skolah relax2 aja... tak bapa aktif sgt... mkanan pon mintak member yg belikan kat kantin hehe....

mlm tu sempat lgk kami celebrate besday mama haha.. papa kata kalo mama tak larat kita sambut kat umah ja... mama kata bole lagik hehehe.... so p le Kenny Rogers AS utk celebrate awai sbb besok tu nk blk Kgq....

6hb nov - besday mama... kami blk Kangaq.. maklumlaa sejak sebelum raya puasa lagik... dh dekat 2 bln tak blk2 Kgq.. yo la nak blk apanya kalo mak ayah mama pon takdak kat umah hehe... on d way blk papa berenti smayang Jumaat kat Sanglang.. mama call Kak Yang ( my biras ) tanya blaa3..... Kak Yang kata kalo dah mcm tu maybe jalan dah bukak tu... kalo sakit lagik kena terus p spital :)....
sampai Kgq seharian tak buat apa2 pon... masa diabihkan kat umah je ngan online facebook baca msg2 besday kenkawan...tq2 my pren hehe...
papa kata kalo baby kuar arini rugi... nanti sambut besday ngan mama dpt 1 kek jaa hehe

7hb nov- oo nampak gayanya baby tak jd kuar sama besday ngan mama laa... hehe... pg tu bgn tido dh terasa sakit jgk... biasanya kalo sakit tu bila mama baring & tido dia hilang je tp kali ni tak...... breakfast tu tok masak nasi lemak... dlm hati mama ni kena makan puas2 ni.... kot2 laa mana tau terberanak kaa idakler ralat sgt hahaha... dan mmg mama hentam 3 pinggan lebih nasi lemak tok sampai puas hahaha... sudah mkn jer hati masih ragu2 ..betui ke sakit ni contraction ke sakit biasa2 je.... maklumlaa dah telupa sakitnya macam mana haha ( mcmlaa dah lama sgt tak beranak walhal Khaalish br 2 thn lebih je hehe )..

11 pagi - decide dgn papa nak p hospital.... igt nak p Hosp Kgq ja tp memandangkan tak bwk apa2 mama kata kita p Hosp Sultanah Bahiyah terus laa...Khaalish tinggalkan ngan Tok & Wan kat Kangaq dulu... on d way tu mama dah kira dah... sakit tu menyerang every 15minutes... so ni mmg confirm le contraction ni huhuuh....

12 tghari - sampai HSB... terus p kecemasan...tp masih leh berlenggang kangkung lagik ngan papa tuu hehehe.... GL pon baru isi dlm keta time tu...masuk2 je masa nurse tanya mama ckp tak pasti laa contraction ke apa... diorg kta takpa masuk dulu kita check tgk ( huhuh.. jauh beza dgn pengalaman mama masa nak bersalin Khaalish kat PPUM dulu .. diorg tak bg masuk siap suruh amik surat dr klinik dulu baru leh masuk labour room huhuhu )..... doc check ja dia kata 'Kak jalan dah bukak 4cm ni... tp baby masih kat atas nanti sy panggil senior doctor utk pecahkan ketuban' .... and mama masih bole p tanya soalan bodo.... ' so doc sy tak bole blk la ni yek' hahaha masih ada hati nak blk umah tu....

12.45 - doc dtg pecahkan ayaq ketuban....mama request utk bilik yg husband bole masuk... dia ckp ada tp nanti kena tgk ada staff bertugas tak bilik tu pukul 2 nanti.... around kol 1 terus mama dihantaq ke labour room... mak aii labour room dia besaq & selesa laa..... sebesaq ruang tamu kat umah rasanya......sorang 1 bilik... maklumlaa hosp baru kan... yg lebih penting ..everything is FOC.....:)>>....

1.30 - doc dtg check... bla3.... tanya2 soalan jaa... semua pon dh ada kat dlm buku merah tu.... dia ckp kol 3 nanti dia dtg check lagik..

2.00 - staff nurse(SN) bertugas bilik tu masuk.... mama tanya biasanya lama tak lg.. dia kata kalo dh 4 cm...biasa lg 6 jam laa sbb every hour akan bukak 1cm... so budget dlm kol 7 bersalin ...dia kata doalaa byk2 moga dipermudahkan semuanyaa ..... mmg layanan SN yg ni tip top laa... nak minum ayaq pon dia yg suapkan.... mmg nasib mama sgt baik ...

2.30 - papa masuk dlm labour room.... huhu masa ni mama mula rasa sakit yg teramat yg menyerang dgn kerap nya huhuhu... mama ckp kat SN hubby mabuk darah hehehe... SN kata takpa ... nak bg moral support tak semestinya kena tgk.... dok kat kepala dia bg moral support tu yg penting hehe..

3.00 - doc & SN masuk... SN kata dia akn bg ubat tahan sakit & ubat cepatkan sakit..... baru je dia cucuk kat tangan ubat tu... tak sampai 2 minit pon mama dh terasa sakit yg teramat sgt... mama bole tanya kat SN ....nape tiba2 saya rasa nak teran dh ni hahaha... mmg start masuk labour room lgk masa tu mulut mmg tak putus2 baca doa dipermudahkan sakit bersalin... 'La ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzalimin ' ( sori kalo salah ejaan rumi ) ... & SN pon kata kalo rasa sakit sgt dah tu....... teran laaa.......

3.30 - dengan dorongan papa & SN.yg tak putus2...... setelah melalui kesakitan yg tidak dapat mama gambarkan .. alhamdulillah lahirlah Muhammad Fawwaz Hakim ke dunia ni......

Muhammad - yang terpuji
Fawwaz - kejayaan
Hakim - bijaksana.

moga Fawwaz akan berjaya dlm kehidupan dunia & akhiratnya sepertimana nama yg diberikan papa & mama.... ( actually nama Fawwaz nama pilihan mama hehe )

dah selesai semuanya.... SN tanya papa.... ok lagik tak hahaha.... bkn tanya mama yg baru bersalin ni.....tanya papa la sbb papa yg mabuk darah hehehe jgn marah pa , 1st try sgt2 berjaya apa...for the next time bole temankan mama lagik dlm labour room kan2 hehehe...


gambaq2 terbaru Fawwaz masih ada dlm kamera belum sempat transfer lgk... :)...

****terima kasih jua yg tak terhingga buat SN Siti Mahiran , labour room Hospital Sultanah Bahiyah AS di atas layanan yang diberikan....hanya Allah s.w.t sahaja yg dpt membalasnya.... ***

Monday, November 9, 2009

lahirnya Muhammad Fawwaz Hakim...


papa wrote :

tepat jam 3.30ptg 7 nov. 09, mama selamat melahirkan adik khaalish yang pertama.. alhamdulillah. dan buat pertama kalinya papa berada dalam labour room di saat2 kelahiran itu. time khaalish dulu papa tak boleh nak teman mama... polisi hospital.. emmm.. kesian mama time tu kan.

tapi masa fawwaz lahir papa dpt le jugak bagi moral support utk mama... sungguh tak ternilai pengalaman tu kan..

fawwaz lahir kat Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. berat 2.72kg. mama bersalin secara normal. papa rasa mama start sakit nak beranak sehingga selesai mengambil masa kurang 1 jam.. tapi sakitnya papa rasa tak boleh digambarkan.. mama je yg tau.. huhu.. kesian mama..

apa2pun alhamdulillah. semuanya selamat. misi2 & doc. jugak baik2 semuanya. bilikpun tip top. hehe.. walaupun free terasa mcm kat spital swasta.

kalau dulu khaalish lahir ikut no plat kete papa, 141.. fawwaz pulak lahir jadi budak 7eleven.. hehe.. macam2 anak2 papa nih..

so, cukuplah setakat ni. nak layan gambar2 lain fawwaz dalam tempoh 3 hari kelahirannya, click le kat sini.

Friday, November 6, 2009

hepi besday mama!!


papa wrote :

papa nak ucapkan selamat hari lahir utk mama. semoga dikurniakan kesihatan yang sempurna dan kehidupan yang ceria dan dirahmati....amin.

takde apa serprise yg saya sempat buat. bole le just makan2 kat kenny rogers.. + kek sebiji & bunga ros 3+1 kuntum.. hehe.. dan mcm biasa, yg paling syoq khaalish lah.. papa juga dah videokan majlis semalam + majlis tahun lps (sbb lagu NKOTB tu panjang sangat..).. enjoy..

hepi besday sayang!

Wednesday, November 4, 2009

37weeks.............

mama wrote:

dah masuk 37++weeks dah......
org kata anytime je laa ni... tunggu masa jer...
yer ler... maklum laa sejarahku yg bersalin awai kan..
cuma alhamdulillah..... kali ni tak laaa se 'awal' Khaalish dulu..
alhamdulillah ...dah cukup bulan dahh...

masa awai2 dulu mama slalu risau.....
sbb mmg doc pon ada cakap.... kalo dh biasa kelahiran premature...
kemungkinan utk prem lagik adalah 3 kali ganda utk kelahiran berikutnya....
sbb dulu mama tatau puncanya napa....
adakah sbb telebih lasak sgt dulu ker... maklumlaa everyweek mama travel naik bas jaa blk Kedah...
sampai 7 bln baru stop travel tu....
or sbb diri mama sendiri....eg infection.... or rahim tak kuat ker etc......

sbb tu kali ni sgt berhati2... takut kejadian dulu berulang....
mama dah rasa semua tu.... pengalaman selama dlm pantang, berulang alik melihat anak kecikku berselirat wayar dlm ICU ....setiap hari p melawat... adalah hari yg sgt mendebarkan sbb apa saja kemungkinan bole berlaku huhuhu.........
time tuu air mata tu toksah cakap laa.... sgt2 murah rasanyaa........
and sampai skang pon masih ada kesannya pd Khaalish....
eg Khaalish yg kerap sakit ..( normal bg budak prem sbb antibodi tak kuat ).....
ini yg mama rasa terkilan sampai skarang..... :((.......

and ada jgk org kata bdk2 prem ni adakala lambat perkembangan dia...
tp alhamdulillah.....so far mama tgk... Khaalish taklaa pulak kan...
cuma dulu kalo dr segi fizikal mmg le lambat sket..
eg : Khaalish lambat start jalan.....
tp dr segi perkembangan mental tu ...huhuhu... so far rasanya sama jer mcm bdk umur dia..
kekdang terasa mcm terlebih pon ada gak........
yer laa umor baru 2 thn lebih...... tp kalo bab meng'akal' kan orang tu....
bg kat dia lerr huhuhu....
cakap pon dah bole cakap terus dahh......mungkin sbb org2 di sekeliling dia mama,papa, tok, wan mmg tak biasakan cakap pelat2 ngan dia....
so dia becakap ponn dh bole guna ayat penuh .... ayat menggunakan perkataan...'bayangkan... sebab...untuk...____ nya...etc huhu..... bole lerr takat tahap bdk2 ler....

sbb tu kalo bole mama taknak laaa kejadian Khaalish dulu berulang...
sbb tu jgkk... jarang mama citer kat blog ni pasai pregnancy kali ni....
cuma kadang2 je..... kasik2 hint gitu jer..
ntahlaa.... takut apa tahhh..... heheheh...

for now.... ikut perkiraan mmg dah 9 bln lebih...
lasak ttp lasak, cuma lain le plak cara dr dulu...
mama masih drive ke sekolah hehehe...
bkn taknak suruh papa anto jer..
tp hala tuju keja berbeza....+ di hari2 yg papa blk Gurun pagi2 tu....
tak dapek ler nak menganto mama.....
kadang2 tu papa anto ler...
so independent ler lgk wpon dah sarat2 dah ni huhu...
tiap2 kali sebelum mula bwk keta...
mesti doa jgn laaa jd apa2 di tgh jalan ker.... sakit blaa3 ker..
moga2 dijauhkan ler... maklumlaa 20km dr A.staq ke Jitra tu huhu....

plus di akhir2 ni byk sungguh keja2 yg perlu di setel kan....
nak setel last minit takut nanti tak sempat lak..
lgpon skolah tinggal 2 minggu jer lagik...
ni hari ni pon benonya sgt2 letih....
sampai org yg tgk kita pulak dok asyik pesan hati2.... jgn lasak2 sgt etc....

bkn apa...dok rasa mcm konon2 tenaga tu kuat lagik...
dhlaa arini bwk budak2 kuar main badminton, bowling....
pastu blk skolah ada meeting... blk p kedai lagik ngan collegue cari ABM...
aiyaa.... dh sampai umah teruss terbaringgg huhuuhuh......
barulaa sedaq rupanya tenaga diri ni taklaa byk sgt pon huhu...
sib baik Khaalish papa yg take over laa nii...

so kali ni.....cuma berharap semuanya akan selamat dan dipermudahkan saja olehNya... insyaAllah....Aminnnn!!!!......................

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com