Tuesday, September 30, 2008

1 hari sebelum raya...

mama wrote:

hari ni 30 Ramadhan... maknanya....esok RAYA :)....

kat Gurun dah sehari semalam hujan turun dgn lebatnya.... huhu..nampak gayanya kita akan menyambut raya dalam kehujanan laa.... hopefully jgn banji udahler.. kalo tak..kesian org2 kat kg berhampiran ni....dahlaa awal Ramadhan haritu dah banjir dah....

mmm....apa persiapan raya kat umah ni... smalam dah siap buat ketupat daun palas.. :)... mama first time cuba belajar buat... hehe yes wpon I tinggal di Perlis dah berpuluh2 thn tp kami tak penah buat ketupat daun palas... maklumler Tok kan org Melaka... so gigih punya belajo tp masih tak pas2 hehehe akhirnya balut 2 bijik je jadik.. yg lain2 semua kakak iparku & ibu mertuaku yg buat... I cuma tolong bukakkan daun palas je hehe...... tahlaa rasa susah lak ... rasa mama anyam daun ketupat nasi lg senang hehe... mm mungkin sbb 1st time kot...

apa lagik.... kabinet dapur sudah half di bersihkan... langsir baru setengah di naikkan.. yg lain2.. hari ni kot.. maklumlaa kat rumah ni dah ramai...... tinggal lagik 2 family je takde... 5 adik beradik papa yg lain semuanya dah ada sejak beberapa hari yg lalu..

huhu.. tiba2 mama terkenangkan suasana beraya di Melaka... kalau sehari sebelum raya ni... mesti pagi2 lagi Long dah sibuk menjerit..suruh semua org bgn awal ...kemas2.... so pagi2 Long akan p pasar bersama mak, or Busu... utk beli barang2... balik2 jer...semua tentera dah bersiap sedia di dapur utk menyiang segala bawang2, daging, ayam etc..

huhu...I'll continue later...nak p Aloq Staq shopping for the last time hehe ( ye ke ).... satgi lambat2 A.Staq jam plak... :)

selamat berpuasa utk hari yg terakhir Ramadhan ini...

Monday, September 29, 2008

2 hari sebelum raya






mama wrote:

hari ni Isnin....tinggal lagik sehari sebelum umat Islam menyambut kedatangan Aidilfitri.... pada masa ni, mama, papa & Khaalish dah berada di Gurun.... huhu sepatutnya thn ni beraya di Melaka dulu... tp di sebabkan ada last minute changes ( tok & Wan tak dpt tiket bas nak blk sini ) so thn ni beraya di Gurun dulu la...:).. then baru blk Melaka..


papa wrote :
yahoo.. selalu2 lah tiket bas dari melaka tu habis yee.. ahaks!

Tuesday, September 23, 2008

nasib PFN menjelang rayee...




papa wrote :


tgk le police report tu.. huhuhu.. apa nak dikata. terjadi pulak kat jb nih.. emm.. nasib baik org yg langgar. boleh gak claim pakai insuran org tu.. itupun kalau kete org tu ada insuran! kata papa afiq semalam (dia yg bawa kete) org yg langgar tu tak bagi dia report polis.. gila kan? mcm pakcik tu kayo benor nak settlekan. dia punya kete sendiripun teruk. entahlah dia gi report ke tidak.

alahai keretaku.. baru je 4 bulan lepas aku makeup gilo2 punya.. habis ribu raban.. emmm.. nak raya pulak tuh.. adusss!! nasib baik 141 jr ade...


Adik Lin blk umah Wan & Tok...

mama wrote:

ni ler gambo budak bam bamm ni masa blk Perlis aritu... entry ni khas utk adikku.... sila2 ler dload gambo anakmu di sini yer huhuhu...I tak sempat nak online siang2 hari..

bapaku & cucu2 ....


bkn main susah nak amik gambo bdk 2 ini...

see...sgt serius okeh...
Khaalish jeles....

adik LIn sengeh

tgk muka Khaalish yg kurus...

bezakan ngan muka dik Lin yg bam2..hehe

alo...amoii mana ni hehe

tgk mak Chaq....comey dak topi saya...:)

saya nak blk dah mak Chaq...babai....


mama buat ape pg2 buta...

mama wrote:

papa nampak tak pukul bape tu huhu.... it's 2.45 a.m pa... not p.m, hehe, kalo papa struggle for tesis sampai tido 4 pg..... mama pon struggle jgk utk praktikal ni ha...cuma bezanya pa... mama bgn pagi2 buta... tido kol 10 & bgn, arini bgn plg awal pa... kol 2pg dah tejaga hehe... tp awat mama tak nampak papa pon kat YM keke..



ni apa dia pulak ni.... minggu ni minggu last mama praktikal.... tp masih busy... sbb Panitia Math buat kuiz for the whole week...


ini adalah brochure buku programme & soalan2 yg mama buat & siap susun2..

ini...ada lagi setimbun kertas2 soalan utk 3 hari yg mama masih belum susun huhu...

actually semua ni kerjasama drr cikgu2 Math yg lain jgk.. tp sbb mama yg ditugaskan p fotostate for 5ooo plus copy semu..huhu...so final kejanya ada kat mama...bkn tatau lepas fotostat bknnya susun pon... actually mama bole aje wat benda ni sama2 ngan cikgu2 lain kat skolah tu...hehe..tp papa bkn tatau mama ni kan bkn bole tinggal keja gitu jer.. mesti nak siapkan jgk hehe... tak apa la.... buat pahala sket di bulan puasa ini.... tp kalo mama tak larat dah kang... mama sambung ajer laa kat skolah pg kang hehe...

kesimpulannya pa... kita sama je struggle.... cuma struggle mama sampai bln 11 ni aje laa hehehe.. papa ada lg 3 sem...takpe pa....caiyokkk2... mama & Khaalish akan sentiasa menyokong papa... utk kesenangan kita jugak besok2 ni hehehe...igt tu pa....

Monday, September 22, 2008

struggle..


papa wrote :

semalam papa tido pukul 4pg.. malam sebelum tu 5 pagi.. tapi progress mcm tido pukul 10mlm!!..huhuhu.. entahlah. banyak sgt yg nak kena baca.. bukan boleh taip je.. kadang2 terfikir mcm menyesal je sambung master ni. kalau fulltime maybe ok kot..

kesian mama & khaalish. kita dah tak jumpa dekat seminggu dah.. tokwan gurun pun terpaksa long din yg hantarkan ke PMC.. ishh.. mcm menyusahkan semua org pulak. papa afiq pulak terpaksa sediakan hospitality utk papa..

apa2pun..alang2 menyeluk pekasam.. takpe, papa ada 3 semester lagi..

Saturday, September 20, 2008

rumah ooh rumah...

papa wrote :

ini le rumah kita khaalish. tapi bukan satu bangunan ni tau.. hehehe.. rumah kita kat tingkat 18 nun sayup kat atas sana.. cantikkan?..

emmm tapi..


tgk le gambar kat bawah ni.. dari tahun lepas lagi, sama ja. takde perubahan pun. tahun lepas masa papa ronda2 kat area ni sekurang2nya ada jugak mamat2 endon (pekerja kat sini) yg dok melepak. maksudnya masih ada la org buat keje... tapi tadi masa papa datang, sunyi sepi.. adusss.... risau pulak terbengkalai projek ni. dah le ansuran bulanan dah start potong bulan lepas... emmm.... nasib..nasib...

kalau rumah dah boleh masuk kan best. boleh gak papa datang KL dok kat sini. boleh le jadi istana hinggap kita. hehe.. dari mata kasar papa, cuma landskap kat bawah ni je yg belum siap.. (pekerja endon tahun lps tu ckp pun benda yg sama) apalah yg depa susah sgt nak siapkan..

nak kena panggil karam singh walia jugak le nampaknya... huhuhuhu

Friday, September 19, 2008

budak bam bamm ini...

mama wrote:




my sister & her daughter...
dah lama budak bam bamm ini tak blk haa...rindu ler mak chaq :)... kejap lagik sampailaa laa budak kecik ni... huhu...esok jenuhler mengepung Khaalish dr memenyek adik Lin ni huhuhu.....

Kimi Raikonnen JR.......

mama wrote:


anak sapo ni :)....

papa...ini ler car baru yg mama beli kat Khaalish....dah dia duduk atas car tu taknak bgn2 masa kat The Store aritu huhuhu so mama pon cian beli ler jugak hehe sgt cerdik anak ini tau hehehe... tatau la betahan lama mana permainan baru dia yg ni hehehe...

sori ...gambo blur ler pa ...mama tatau apa pulak yg Khaalish tuko setting camera ni, nanti papa blk ekjas blk laa .....




papa..Khaalish bole ganti papa tak..

Besday Wan...

mama wrote:

e eh...ini sape punya besday ni...Khaalish ke Wan ni :)....







apapon...semoga Wan diberkati Allah S.W.T hendaknya... Amin.....

Thursday, September 18, 2008

Outstation....Pesanan untuk papa..

mama wrote:

mmm.... papa outstation kali ni.....well...tu maknanya mama tak dapat tgk muka papa for the whole week lorr...... aduh sgt lama laa.... sejak mama balik duduk sini tak penah lg ler tak jumpa selama ini ha... ari jumaat minggu dpn baru jumpa papa blk huhuhu.... lamanyaaa....... papa p JB siapkan keja nye & pastu sambung meeting kat KL lak next week......

ni pesanan mama untuk papa - papa, p JB tu papa mesti siapkan jugak2 tesis tu okeh... jgn jadik mcm aritu yek.. last2 balik sini tesisnya tak siap2 pon.... jgn dok foye-foye sokmo ngan Jimi okeh hehe... ni habaq kat Jimi sama mama pesan takyahlaa dok buat aktiviti memasak2 haa...p beli aje laa kalo nak bermajlis2 bukak posa tu okeh.... nanti rugi 1 hari nak buat tesis haa hehe.. lg 1 jgn lupa 3G kami... nanti tau aje laa Khaalish tu asyik cari PAPA...PAPA.....PAPA dia.... sehari papa tak blk pon Khaalish asyik jenguk tempat parking keta papa je carik papa tunggu papa balik haa... inikan pulak seminggu lebih ....:((

we will miss u papa... :((.....
~~ mama & Khaalish ~~

.
papa wrote :

memandangkan lagu2 yg papa download utk bekalan di dalam kereta nanti blum lagi siap, bole le papa tulis ni.. hehehehe

mama, papa mesti kena siapkan juga bab 1&2 papa. bukan mama je yg akan marah papa, Dr Nizam lagi lee.. huhuhu.. pembetulan. yg papa gi tak siap hari tu sebab ubah program. dari 4 hari jadi 2 hari.. hehe..

oklah mama, papa dah nak gerak ni. nanti kita 3G je le.. harap2 skudai tu ok le signal 3Gnyee.. emm.. ok tak care. peluk khaalish untuk papa.. muaahhhh!!

Wednesday, September 17, 2008

Koleksi Lagu Raya....

mama wrote:

hehe...ye yee.....akhirnya... berkat tunjuk ajar dr auntie Sara , mama dah berjaya masuk kan lagu raya .... to ceh2 byk2 Sara noo.... papa sila bangga dgn usaha gigih mama ini...

ok sempena nak kasik semangat raya sikit.. mama dloadkan lagu2 raya kegemaran mama... ok top 3 all time favourites lagu raya yg paling mama suka...jatuh kepada ...

1 - Lagu Abg Nuar & Ellina la of course - Suasana Hari Raya
2- Lagu Ku Pohon Restu Ayah Bonda version Mamat ok.. not Mawi hehe

mmm..actually mama sgt suka dua2 lagu ni je... yg lain2 lagu raya tu pon suka jugak tp sama rata aja laa hehehe....

ada sapa2 lagik nak request kan lagu raya.... sementara mama tgh mood rajin ni hehe... Sara... sabaq tunggu no... lagu yg hang request aku dah masukkan :) ....

harini sgt penat...baru blk shopping baju raya Khaalish hehe... baju Khaalish aja dah RM XXX.XX... itu belum abih beli lagi tu... tu baru baju Khaalish.. baju papa lom lagi... baju mama takdak pon takpe heehe... sbb mama kan nggakk ada duit.... so zrappp credit card papa aje ler huhu..bole yer pa....

takpa laa papa kan dpt bonus kan pa kan.....sethn sekali ajo....

Jalan2 buka puasa edisi 2008

papa wrote :

time bebuka tadi, papa bawa wan, tok, mama & dah tentu khaalish berbuka kat luar. dan mungkin meneruskan 'tradisi' baru keluarga kita, kita berbuka di rosnani tomyam 2.. entah le apa nama tempat tu..
mama wrote :
hehehe... sgt rajinlaa papa... rupa2nya masa mama tetido papa sgt rajin pulak mengupdate blog haa ehehe.. what a surprise ...... mama bgn mamai2 kol 12 tgk papa tgh mengadap notebook ha hehe... wah bila tgk blog dah byk entry tertunggak yg dah publish laa... tq papa...sayang papa muahh muaahhh :)..

betul la tu papa nama tpt tu, tp ejaan je salah 1 huruf, it's RUSNANI TOMYAM 2 actually... hehehe...situated at KM 4 3/4 Jln Kaki Bukit Kangar Perlis...phone no 012-4109564 hehe saja laa promo ... bkn apa.. kadang2 kat sini org ramai... nak2 dulu2 servisnyaa sgt lambat okeh....tp sbb sedap... I pejam mata ajer laa lambat tu huhuhu... tp p kali ni tgk cepat pulak servisnya hehe... dah improve kot...


tahun lepas pun kita berbuka kat sini. tapi time tu khaalish kecik lagi. masih mau dok atas kereta sorong (sampai skrg papa tak tau nama menatang tu..asyik lupa ja.. hehe). cuba tgk entry ni http://khaalish.blogspot.com/2007/10/jalan-jalan-buka-puasa.html
huhu kereta sorong tu namanya stroller la pa..... huhu.... itu ler.... bole dibilang ngan jari je bape kali Khaalish duduk dlm stroller tu huhuhu... skang dah berabuk dah kat umah ni... dahlaa stroller mahal lak tu, hadiah dr ex-boss papa masa kat PPAS dulu... sgt rugi okeh tak pakai huhu..... tp takper.... mama simpan utk adik2 Khaalish laaa pulak kan kan ngeh ngeh ngeh..... tah bila laa haa hehe

menu kali ni rasanya sama ja kot. cuma dari segi kesedapannya ada kureng sikit. tapi still ok dan licin. hahaha.. maybe chef dah tukar kot atau lidah papa dah makin haus.. huhuhu..
dulu RM51, hari ni RM69 sama ada dah naik harga atau kita makan banyak.. hahaha
yup... tol cakap papa tu.... tp mama rasa kita yg makan byk kot huhu... meh mama senaraikan balik :
- Nasi 1 bowl
- tomyam campur
- Siakap stim limau
-Ayam masak paprik
-Daging masak merah
-sotong goreng
-kerabu mangga
-telur bungkus
-sayur campur
-sambal belacan
-kurma
-ayaq sirap 1 jag

huhu... mak aiii.... makan 4 orang setengah je byk ni... ( setengah tu Khaalish laa hehe ) ... ok laa tu pa... kalo kita nak compare masa kita makan kat Tg Harapan Klang dulu tu... ( masa tu papa tgh2 mengayat mama hehehe ), 2 org makan je almost 100 haa...lg giler mahal tuu....


jom khaalish nak tunjuk menu hari ni..


ikan siakap stim limau (masih tak boleh menandingi restoran singgah selalu, jb)

sayur + sotong goreng tepung + telur bungkus + paprik + tomyam campur + kerabu + daging masak merah + kurma + air sirap

dan semuanya licin... alhamdulillah..

alhamdulillah.....rezeki kali ni semuanya habis....sekali sekala makan kat luar.... sori adikku tak sempat le tunggu, abg iparmu nak outstation seminggu haa.... weekend ni kita cari tpt lain la pulak utk bukak pose hehehe...

ooo 1 lg kalo pengunjung2 blog Dunia Khaalish perasan... mama dah memaksa papa meletakkan My Blog List kat sebelah ni.... hehe mama tgk byk blog ada function ni kan hehe... so ok le jgk letak... senang mama nak tgk blog mana yg update haa hehe.... tak payahlaa mama nak click satu2 nak tgk sapo update ha hehe... cuma 1 je lom sempat buat ha... mama suruh papa letakkan lagu ... tp tak jumpa lak yg mana 1 functionnya hehe... ada sapa2 bole tolong kaa ? :)....

ok la.... arini mama cuti.... Perlis cuti nuzul Quran.... gtg byk koje umah kena buat ni... :)...

till then... Selamat meneruskan ibadah puasa untuk hari yang ke 17...

& tak lupa jugak..... Selamat Hari Ulang Tahun kelahiran yang ke 60 buat ayah mama @ Wan Khaalish dan juga Pak Lang mama ( they both kembar )...wpon kedua2nya confirm ler tak membaca blog ni tp mama tetap nak wish semoga dipanjangkan umur, di murahkan rezeki dan diberkati Allah s.w. t selalu hendaknya... Amin......

Tuesday, September 16, 2008

berbuka puasa beramai2..



papa wrote :

ahad lepas, ex-office papa buat majlis berbuka puasa. seperti biasa, setiap tahun jkuasa surau office akan anjurkan majlis ni. dan seperti biasa juga, papa akan dijemput.. ataupun papa akan menyebok suruh org jemput! hahahaha... apa2pun terimakasih ppas. opss.. ppzu

tapi kali ni, papa bawa bersama officemate yg lain. so, tuan pengarah tak datang, boleh le ganti dgn 3 anak buahnya. hehehe.. thanks wani, midah & moon sbb join kitaorang hari tu..

papa, mama & khaalish hari tu sedondon. purple color.. hehe.. baju raya tahun lepas. so, sblm ganti baju raya baru utk tahun ni, itu kira acara rasmi penutuplah.. :)

berbuka kat cafe tingkat 3 bangunan PKNK. emm.. makanannya ok2 je le.. tapi best sebab atas bumbung kan. boleh tgk view bandaraya alor star waktu senja & malam..


untie2. opss.. akak2 bertiga ni kan khaalish, serius je kan.. cam ne khaalish nak kawan.. perut dah kenyang kot..

koleksi gambar khaalish ogos 2008


papa wrote :

tema bulan ini, mari memunggah.. dan mari masuk kotak & bakul!

Monday, September 15, 2008

M.A.L.A.S.......

mama wrote:

jam dah pukul 11.30..
mataku sudah mengantuk...
mulutku juga dah menguap2 ni...
so kenapa blom tido lagik...
ntahla....
tatau nape....
lately sgt malas utk update...
sbb line internet ni pon 1...
sbb mcm2 perkara jadik arini pon satu hal jugak huhu..
bkn update aja....lesson plan pon sudah malas nak buat..
mentang2 lagik 2 minggu kan huhu..
tp lucky wpon malas2... lesson plan ku ttp update wpon sedikit lambat huhu..

satu lagik yg pasti.... produktiviti masa bln puasa ni.... sgt lembap okeh
asyik mengantuk jer...especially time tanda buku student huhu...
tatau ler naper...
bkn mama je... bila mama tgk sekeliling & bersembang dgn org lain pon ...
diorg pon sama aje huhuhu...
nape ek.....

tp rasanya...sbb utamanyaa..
sbb penyakit 'M' besar sudah menyerang...
M.A.L.A.S laaa apa lagik......
huhuu.....
apa nak buat ni...sgt tidak elok la.....
patutnya di bulan Ramadhan ni kita habiskan dgn buat benda2 yg berfaedah
ini lain pulak jadik nya huhuhu...
harap2 perasaan ni tak berterusan...
kena lawan niii......... ni 1 ujian utk diri sendiri d bulan puasa ni..

Thursday, September 11, 2008

Penyakit datang lagik......

mama wrote:

update minggu ni...
Khaalish tak bape sihat..
dah seminggu bila kena selesema + batuk = penat le jawabnya..
di sebabkan mama & papa dah tak larat nak ulang alik klinik wat nebulizer
yo laa mau sekali buat kena RM10, sehari 3 kali dah 30 hinggit...
tak campur caj consultancy doc lgk tu...

lalu papa amik keputusan yg sgt bijak huhu
tetiba teringatkan alat nebulizer yg ada di umah Gurun..
yg Pak Ngah Khaalish beli utk Wan Gurun pakai...
tp pakai skali dua aja...
so apa lagik...
papa p farmasi carik ubat nebulizer tu based on description yg Dr Farid (INS ) bg huhu...
rupanya 1 papan( mcm panadol lak sebut papan ni hehe) ubat neb tu RM 35 only....
ada 10 tiub, 1 tiub utk 2 kali buat , so bolela buat sendiri nebulizer dlm 20 kali ....
which means RM 30 X 20 kali = RM 600 kalo buat kat klinik huhu...
rupanya sgt jimat okeh...

tp be4 guna tu...kena dptlaaa 'consultancy free' dr Dr Hadrami & Dr Yang dulu haaa.....
'hampa ni dah p cek doc ka...tau kaa guna benda tu...bole guna lagik ka benda tu..baca blk description ubat tulih apa etc...'
so terbelit2 lidah mama dok baca terms2 ubat yg I tak paham ni...

ye la.... logik la jugak kebimbangan tu..
mana bole kami pandai2 sendiri je nak buat benda ni tanpa nasihat doc....
tp sian tgk Khaalish penat jer..ye la tak padan ngan tak sihat
tp mainnya bukan main lasak lgk..
lepas tu mana dia tak penat....dahla ubat pon taknak makan..
perangai baru lepas bg makan ubat dok buat batuk giler2 nak muntahkan balik ubat tu....huhu...
mana dia belajar tah laa....
so terpaksa laa ...
so far alhamdulillah dah ok je tgk wpon hidung tu ada lgk meleleh jgk sket2..
neb pon dah tak buat dah....

gambo2 later mama update...
sgt tension okeh minggu ni streamyx bengong lgk...
mak ndak terminate ajalaa streamyx ni huuhu
ni tepaksa guna dial up 1315...which cost 4sen per min..
sgt mahal la...so takleh online lama2...

ok la....selamat meneruskan ibadah puasa ......

ps- praktikal mama ada 2 minggu saja lagik...lalalala..... sabo2 :)......


papa wrote :

ni gambo2nye... ok mama nanti papa balik kangaq, papa check tgk apa masalah streamyx tu.. huhuhu..
.

ni le alat nebulizer tu..


steady..steady.. skrg dah takde mengamuk cam dulu2..

dah mula le tu.. laloq.. hahaha..

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com