Wednesday, September 26, 2007

Budak Kecik Try Kopiah Wan....

mama wrote :



elo si comel... comel la mcm anak burung hehe..
huhu..ape laa mama ni.. ckp Khaalish mcm tu lak hehe

lahh...dah senget plak kopiah tuu...

mana tak senget, ni mama laa..pakaikan Khaalish kopiah wan yg beso ni

ok mama...dah ready utk posing...
sila abaikan kaki di belakang itu okeh hehe..


Sunday, September 23, 2007

Budak Kecik Naik Walker....

mama wrote :



kiter tak pandai jln lagik laa....


tapi kiter nak naik jugak walker ni... ada bunyi2 hehe


hehe..besh beshh... dah bole main..
papa cepatlaa tangkap gambo Khaalish...Khaalish dah senyum ni...:)))


tq to mak uda... kasik Khaalish pinjam walker abg Rizq.. hehehe..save duit papa & mama, mak uda jgn mare hehehe...

Wednesday, September 19, 2007

Entry rojak gambo budak kecik...

mama wrote :

huhu..mama penin paler laa... bila mama view blk...blog ni dah byk sgt tulisan haa, gambonye takdak pon..ala2 tak ceria gitu huhu..
so, sementara menunggu gambo2 baru di dload dr hp papa, mama nak dload laa gambo2 mana yg ada dlm simpanan mama ni wpon ni gambaq lama2 huhu... so entry kali ni...bole jgk di namakan... entry gambo rojak hehehe....
ps- act mama tgh rehat ni hehe... bulan pose ni bole blk awal kol 4.....so rehat takde keje le hehe...





gambo masa 3 bulan...huhu... mcm muka wan tak masa ni....


cucu kesayangan wan.. :)


we are family... :)..masa Family Day x-opis papa..


dgn Tok Su masa kenduri Busu @ KL...


dgn PakLong Puat dia .....

gambo ngan papa...

Tok Su tgh membebel..baca dgn nada cakap org Melaka
'ape ler mak ko ni kasik pakai baju tebal2 ni...panaslaa kan'
...Budak Kecik pon mendengar dgn kusyuknye hehe..


budak Kecik meniarap, gambo di belakang Wan tgh smayang...

budak kecik....gaya tidor bebas....

budak kecik...suka duduk dlm ni...ada mainan gantung2 kan..
mak long yg kasik ni hehe..
kay la..cukup2 la dload ni....dah nak temuntah lak asyik dload jaa huhuhu.dah colorful sket kot page ni huhu....lain kali dload lg lorr .. ciowwww....


Tuesday, September 4, 2007

Budak Kecik Masuk Ward....

mama wrote :

huhu ni entry tertunggak ni... sat yaa mama nak recall balik agak2 dah igt lupa dah huhu...

25th Aug.. ( Saturday )

In earlier posting... mama dah cakap yg Khaalish tak baper sihat kan... arini patutnya dah bertolak blk Perlis.. konon2 on the way nak singgah Cameron Highlands la.. maklumla..mama seumur hidup tak penah p Cameron... then 1 lg plan nak bwk Wan & Tok jalan2 laa sama...
tp tgk gaya macam Khaalish makin teruk jer..so plan ke Cameron ...kensel... huhuh... pity me.. takpa la next time la kita pegi...

be4 bertolak blk...kami bawak Khaalish ke Hospital Putrajaya nak cek pasal demam dia tu... tak dpt jumpa doc..daftar pon tak sempat... cuma jumpa MA saja kot i think.. yg mana nak jumpa MA pon...took about lebih kurang satu setengah jam gitu huhu... cian myKhaalish..dah telentok2 dah kat bahu haa masa ni...dia kata doc bz ada kes accident etc...kalo nak tunggu lambat le lg jwbnya, almaklumla hari Sabtu sama... well what to expect kat hosp govt kan... tp mintak MA check jgk paru2 ...temp. dia semua ok..tak demam... oxigen ok blaa3.... so takpa la... lepas tu blk umah busu dia then terus siap2 nak blk..

on da way blk..dah rasa semacam...mama pangku Khaalish... tapi Khaalish tak baper nak minum sgt pon..slalunya kalo dlm keta mesti Khaalish minum jgk wpon asyik tido jer.....ini minum sikit sgt huhu... mama pegang perut Khaalish..nape rasa keras semacam jer.. mm.. hati mula tak sedap... papa cakap takde apa kot.. tapi mama tetap rasa semacam jer... huhu.. mama ni very sensitif sket kalo bab2 perut Khaalish ni.. almaklumlaa sejak kes dia masa dlm SCN lg.. sbb tu mama alert sket perut dia keras ke..lembut ker huhu.. then dah nak sampai papa ckp jomla kita p Klinik terus.. sampai kat Klinik Faizah kat Kgq.. ( well ni ler klinik family dr zaman mama bdk2 lg huhu ), lucky org tak bape ramai.. doc check Khaalish.. then terus dia buat suruh p refer hospital.. dia kata tgk Khaalish mcm penat ja.. so terus je p Hospital Kangaq.. blk umah pon tak sempat....

kena wat nebulizer, utk cair kahak..

huhu..mama terpaksa pegang, Khaalish ngamuk
taknak pakai topeng tu ...

lucky Bahagian Kecemasan Hosp Kangaq ni agak cekap....so takla lama sgt tunggu terus dpt jumpa doc... doc suruh buat nebulizer... huhuh....dlm dah lembik tak larat tu.. mengamuk2 dia pakai topeng tu ha hehe... pastu wat x-ray.. the result... confirm ada lung infection, tp tak baper serius... cuma kena masuk dlm ward utk pemerhatian lanjut.. so dlm kol 11 lebih terus masuk ward... mujurler dpt katil yg dlm bilik... so bermulaa laa malam2 tidor di hospital...


26th - 30th Aug.. (Sunday to Thursday)

dah masuk 5 hari dah Khaalish dok dlm ward ni huhu... dah masuk 5 mlm laa jgk mama tido dlm ward ni huhu.. sungguh tak selesa gitu sbb katil saiz budak2 huhu... mama kena bengkokkan kaki time nak tido hehe.. lucky mama tak penyek Khaalish masa tido huhu..i menangis tak berlagu ler kalo itu terjadi huk huk huk...


tiap2 mlm mcm ni ler kami 2 beranak tido huhu....


dan nak masuk 5 hari ni.. mama tgk Khaalish takdak perubahan pon.. ari2 kat ward... makan ubat..buat nebulizer... tp selsema ttp ada....batuk masih teruk mcm tu jgk.. demam pon on off gitu.. huhu..ya Tuhan..susahnya nak bg Khaalish mkn ubat.... kalo masuk mulut jer..dia bole tahan jer ngan lidah dia... bila kita tak alert jer terus dia luah..huhuh.. bertuahnya sayang mama nii... kdg2 mama hilang sabar la jugak bila Khaalish taknak mkn ubat.. yer laa nak buat camna... kalo tak mkn susah laa nak baik huhuh.... malam2 kdg2 mama nak menangis pon ada bila Khaalish buat degil taknak mkn ubat huhuh.. tp sabo2... inikan salah satu dugaan menjadi seorg ibu.. lepas tu mama peluk dia blk... 'sayang.. mama nak sayang baik... sbb tu mama paksa sayang makan ubat'...

buat2 tido...taknak mkn ubat...


even bila saja ckp2 ngan nurse tanya ngape demam dia tak baik2... ada ler seorg nurse yg ampeh ni bole kata.. ye laa mana nak baik kalo tak mkn ubat.. ya Tuhan.. cubalaa tgk sendiri mcm mana anak aku punya degilnya nak mkn ubat..bila masa kita saja2 kaa tak bg ubat...abih dah kalo bg pon byk yg dia luah balikk nak wat camne....huhu sedapnyaa mulut dia ckp mcm tu... lucky masa tu dia ckp dkt Tok..kalo mama dgq..mmg mama sound blk dah huhuhu..


drip water.....

cian...kaki comel budak kecik dak bebalut huhu..

tp yg sebenonya..mama rasa very frustated dgn service kat hospital Kgq... yer laa mama pahamlaa mmgla mama tak bole expect service sama mcm kat private hospital.. tp tah laa... mcm cth mama bg la..masa 2nd day dlm ward... mama dah tanya doc tu.. kalo case mcm ni ..apa prosedur lagik... camne nak hilang2 kan kahak bla3... and even mama ada request kalo teruk sgt utk buat 'fisio' utk buangkan kahak2 dia... well thanks to Kak Pid yg dok habaq kat mama terms2 ni... lucky kak pid slalu citer Hakim punya treatment so serba sikit mama tau laa jgk apa benda yg nak d tanya.... taklaa bertanya kosong saja..

masih takdak perubahan..

then apa jawapan doc hosmen ni ( mama agak je la dia housemanship sbb muda giler lg ).. dia punya infection belum teruk lg... blk2 ckp kita cuma buat nebulizer 4hrs skali..utk cairkan kahak dia... then bila paed dtg melawat..dia pon ckp tak baper teruk lg.. kalo diorg refer kat fisio pon mesti fisio taknak tima kes ni....cakap then sambil gelak2 ngan doc2 lain yg dtg buat cek pagi tu...( huhu agaknya doc hosmen tu tension kot mama asyik tanya2 dia ja.. so dia habaq laa kat paed tu mak patient ni byk tanya laaa etc..)..

huhuh masa tu bole bayang tak betapa bengangnya mama......rasa tensennnn gilerrrrr pun ada laa jgk huhuhu ..ye laa ..dgn Khaalish yg makin teruk takdak perubahan pon.. dgn bape lama nak dok hospital camni... dgn mama pon turut skali kena demam & batuk jgk ha... dah jadik citer org sakit menjaga org sakit la pulak kan huhuhu...mama even ckp ngan papa kalo teruk camni jom laa kita bwk kuar Khaalish p KMC ka..PMC ka.. takpa laa..mahal sikit pon..cian sgt dah tgk Khaalish haa.. well malangnya mama ngan papa tak baper ada duit lak huhuhu.. cian Khaalish.. nak wat camna.. apply insurance utk Khaalish tak lepas le plak..kena tunggu after dia 2 years... kalo tau camni..sebelum blk haritu bwk Khaalish p PPUM terus sbb medical record dia mmg kat sana pon huhu...

cian dia..demam tak kebah2..

sampai laa tahap kritikal.bila Khaalish dah langsung taknak minum apa pon..dah la masa tu drip air pon takleh masuk sbb tangan dia dah bengkak. mmg dah tak pakai drip laa sbb doc tak dpt cari urat kat kaki & tangan dia ( diorg kata tak jumpa urat sbb masa dia kecik dulu dah byk sgt cucuk so bila besar urat tu susah nak cari huhu )... last2 papa call abg domie tanya camna ni...... pastu abg domie call laa hosp Kgq tu.. ckp ngan nurse cdgkan nak buat camana blaa3.... nasib baik nurse yg jaga mlm tu berjaya jgk masukkan jarum drip tu kat kaki dia... apo ler..doc kat NICU tak bole cari urat Khaalish.. nurse pulak yg lagik teror haa....so dia begantung pada drip water jer laa dah sbb dia taknak minum haa.... besoktu mama tgk nurse tulis dlm report 'somebody claims his uncle, specialist from Ipoh Hospital ask to do blaa3 ...' huhu.. awatlaa hosp gomen sampai nak kena buat mcm ni barulaa nak begerak sket haa..


aik...dah bukak mata lak hehe..

besok pagi Khamis tu...bila paed dtg check je..mama ckp Khaalish taknak minum dr smalam lg huhuhu... time tu baru ler mcm gelabah then ckp ok kita akan refer kat fisio terus ..... huhu ..itupon... sbb apa tau.... sbb besok tu cuti Merdeka.. takdak fisio cuti, nanti nak kena tunggu Isnin depan pulak huhuhu..mama dgq jugak diorg besembang sesama sendiri...ada yg tanya paed tu kalo fisio taknak terima camne..kata kalo fisio taknak terima cakap ni paed yg request nii...then nurse tu cakap takper, sbb fisio arini org dia okey huhu... dalam hati mama ni dok fikir macam ni ker servis yg di sediakan kat hospital kerajaan... fisiotherapist lak mcm ada kuasa hebat sgt lak... bole lakk ikut suka dia jer nak terima patient...macam tu ker...nak tunggu patient dah teruk baru semuanya nak buat huhu..aduii sabo aje laa kan...

tido yg tak bape nyenyak... sbb asyik batuk jer....


so takpa la.. dlm kol 11 p jumpa fisio... huhu...sebenonye fisio tu ok jer orgnya ... dia buat treatment dia la... mama tgk dia tepuk2 belakang Khaalish..katanya nak bg pecah gelema & kahak2 tu...tah sometin like that laa... then pakai wayar, masuk dlm hidung & mulut ,tk sedut kahak2 semua...wahh menjerit mengamuk Khaalish ha... abih semua di tendangnyaa...tu dalam tak larat tuuu... kalo larat ntah camana laa kekuatan mengamuk dia agaknya yer hehe..

rupanya fisio cakap hidung dia tersumbat...byk sgt kahak and gelema..tu yg dia taknak makan tu agaknya fisio tu ckp.. mama ada jgk cakap kat fisio tu... yg mama ada jgk request kat nurse & doc utk buang gelema dia tu cara ni... tp doc ckp yg kalo nak wat fisio kena tunggu sampai teruk... and kalo suck hidung tu.diorg tak bape nak galakkan sbb itu utk baby yg kecik yg tatau nak buang hingus diaa sendiri..... pastu fisio cakap abihtu yg ni bkn baby ker.. dia pon bkn tau buang hingus sendiri pon huhuhu.. betul le jgk apa fisio tu cakap kan...then dia ckp nanti kalo nak buat suck kat hidung ni...sbb dah cuti kan.. nurse pon bole buat takyah tunggu fisio pon... adoii sabo aje laa mama kan... sebenarnya kalo benda ni dah buat awal2 lagi, tak payahlaa nak tunggu sampai dkt seminggu dlm ward haa....what to do...

graf demam... ye ye.... demam dah baik..

31th Aug - 2nd Sept ( Friday to Sunday )


It's merdeka day...Selamat Hari Merdeka.... huhu... kami sambut merdeka dlm ward aja hehe... jgn tatau Khaalish dpt duit merdeka lg masa arini hehe... ada org melawat ward kasik duit & hamper..sumbangan ikhlas dr Shahidan Kassim lagik :)...sila promote ok hehe....

ye ye...Khaalish dapat duit...

benonye Khaalish dah baik sket masa ni, saje je mama letak tuala kat dahi tu.. konon2 nak tunjuk aksi jaga anak sakit time dpt hamper tu kan hehehe, sila lihat gambo sape di paper beg iteww...promote lagikk...

lepas buat fisio tu... alhamdulillah la...terus jer dia nak minum blk...dan dia pon dah nak laa main2 balik..dah start aktif blk tu..lega laa kami tgk... cuma batuk tu masih ada lg... dan sampai laa time bole discharge masa ari ahad tu pon... batuk dia masih tak bape hilang lgk.. huhu nasib baik dia nak menyusu dah kalo tak doc tak bg discharged haa hehe...tp yg lain2 demam selsema etc alhamdulillah dah ok... doc pon ckp batuk mmg akan amik masa sket nak sembuh huhu....

Khaalish ikut muka sapa... mama ke...

or muka papa hehe..


so , kesimpulan yg mama dpt dr seminggu lebih Khaalish dok kat ward...betulla spt apa yg dikata org... servis di hospital gomen amatlaa tak berapa memuaskan hati.....tu pasal laa i cant expect much from the govt hospital...mm tak semua la.. sbb mama rasa masa kat PPUM dulu ok jerrr...huhu benda dah nak terkena kan.... so kalo mama taknak merungut2 camni lg lain kali anto je kat private kan huhu... mmm benonya bkn semua yg buruk pon..wpon mama agak tak berpuas hati dr segi treatment yg dilakukan tu..tp dr segi layanan doc & nurses tu , semuanya ok..nurse & doc sini pon sebenonya baik2... except for 1 or 2 nurses jer laa yg kurengggg sikit kan huhuhu.. tp tu laa ..sbb sorang dua yg kurenggg ni laa yg menyebabkan mentaliti masyarakat terhadap hosp. kerajaan masih tak berubah tuu..... too bad laa kan..... apapon still, thanx u 2 all doc & nurses kat paediatric ward, hospital Kangaq utk segala yg telah dilakukan sampai Khaalish sembuh... huhu..mcm laa depa akan baca blog ni haa hehe.. anyway still, tq....

huhu.. anak papa laa dia hehe...

sekian...utk posting yg pjg lebo ini.. huhu..penat mama type gituu.. hehe..

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com