Friday, December 11, 2009

momslittleones.com

mama wrote:

yer..ini laa barang yg dinanti2 tuu.... 1st trial utk beli online.... senang je rupanya hehe.....takut jgk sbb tak penah beli online tp the servis sgtlaa ok... next time bole beli online lg ni hehehe....

tq to kak pida byk2 yer tlg I masa dok survey2 aritu hehe tp i beli kat sini laa hehe...saja je....







yer ... inilaa benda yg di beli tu... kebetulan ada rezeki lebih.... hehe... maklumlaa mama dh niat kalo dh dpt arrears mahu beli benda ini hehehe........ dan sgt2 kebetulan timingnya sgt tepat sekali hehehe
walaupon agak mahal sedikit.... tak apalaa... bak kata kak pida... pelaburan utk masa hadapan tak gitu hehehe..... harap2 akan memudahkan bila mama naik keja nanti :)....

Thursday, December 10, 2009

yang dinanti dah tbaa,,,,,,


Pelawat

mama wrote:

kemarin ada pelawat dtg tgk Fawwaz... cehh guna perkataan pelawat lagik hehe alaa bkn orang jauh ponn... rombongan Mak Longnyaa yg dtg pon hehe... apalagik...Khaalish sgt sronok laa maklumlaaa kakak2 and abang Amy dtg.....

dlm masa yg sama jgk my akak angkatku Kak Zuria pon sempat le jgk menyinggah..... singgah kaa dr Pokok Sena mai Kangaq then blk Jitra semulaa hheehe... apa2 je laa... apapon tq sbb menjengok adik mu & baby ini hehe...

dan ini gift2 yg Fawwaz dpt dr Mak Long & Kak Aya..

maklong mcm biasa laa.... ngan Tupperware brandnya..... wah mahal ni huhu..


ooo tqvm k.aya sbb kasik baju kat Fawwaz..... sgt diperlukan kkekkeeke.. dan jgk kasik duit raya kat Khaalish ye ...


bercerita pasai gift ni... tringat pulak masa time kami nak p shopping baju2 Fawwaz aritu... mama ckp kat papa... takyah beli byk2 laa... beli 2,3 helai je laa.... lagipon baju Khaalish dulu mmg elok2 lagik.. plus mama kata nanti mesti byk gift baju yg org kasik...

skalik hhehee.... nak tau apa... hahaha... compare tu masa Khaalish dulu.. maklumlaa anak sulung sama kot.... mmg sgt byk gift yg Khaalish dpt.... dr baju, hamper2 pon bole pakai sampai Khaalish umur sethn, even stroller yg mahal itupon org hadiahkan hehe... sampai ada yg Khaalish tak sempat guna pon Fawwaz lak yg guna skarang mcm bakul letak baby yg uncle Joe hadiah dulu tuu...

berbalik citer Fawwaz... yg jadik sebalik nya pulak huhuhu..... dok tunggu org kasik hadiah baju.. skali , mmg laaa ada... tp taklaa byk mcm time Khaalish dulu hhehehehe... sudahnyaa asyikler Fawwaz dok ngulang baju yg sama jaa especially baju siangnya hahaha maklumlaa mama dlm pantang takleh nak p shopping2 lagik kekeke...

tp wpon Fawwaz tak dpt byk hadiah... mmglaa tak dpt hadiah sbb semua org kasik duit je kat dia hehehe...and kutipan duit dia so far mmm sgt2 lumayan laa....mana tak lumayan kalo kawan2 papa je ada yg skali kasik 50hinggit......kira ok laa tu...ini pon rasanya lom abih lagik kutipan dia ni hehe...... byk pelaburan masa depan si kecik ni hehehe... lupa lak akaun Tabung Haji dia papa lom p buat lgk... mmg semua duit Khaalish pon kami simpan dlm Tabung Haji... so Fawwaz pon samala jgk nanti :)....skarang pon duit Khaalish dlm TH dh lg byk dr duit papa & mama hehehe...

dan gambaq2 di bawah ni utk tatapan papa yg tgh ber kursus PTK dah 4 hari kat KL tu...

dgn ucapan semoga lulus PTK dgn cemerlang gemilang dan terbilang ( mcm slogan umno la pulak sgt tak kuasa huhu...) , esok jawab exam dgn cemerlang okeh....... dgn harapan dapatlaa confirm naik pangkat cepat ye pa hehehe :)).........





cepat balik pa... WE MISS U!!......

Monday, December 7, 2009

30 hari sudah.....macam2 cerita....

mama wrote:

Hi… I’m back again…. Maklumlaa tgh2 berpantang so kena rajin2kan sket updatekan blog ni… kalo tak sokmo ler bersawang jawabnya huhu..

Memandangkan malas nak buat byk entry… ini ada lah entry rojak so baca je la yek..

Cerita Fawwaz dibotakkan...


Fawwaz dibotakkan oleh Tok Manis yg mengurut mama pada hari ke 11 umur dia.... iaitu hari last mama berurut.... tak buat apa2 pon sbb mmg tak plan.... last minit punya plan mmg igt nanti2 laa buat pulut kuning kaa...cukur kepala je dulu...

last2 dgn usaha gigih papa mencari bahan2 mlm tu jgk di Tesco & blk ke Gurun mlm tu jgk utk buat pulut & rendang daging bersama ibu mertuaku hehe.. tqvm to papa & my MIL :)).......

pulut kuning papa bwk p opis dia utk jamu opismate dia......ada lebih2 sket makan utk mkn kat umah je.. mmg tak buat byk pon sbb plan last minit.......sbb tu tkdak jemput sapa2 pon :)...

Fawwaz lepas dibotakkan bersama tok gurun & Harraz..
gambaq diamik oleh abg khaalish




Cerita raya haji…

Pagi raya kami beraya kat Kangaq aja… lagipon misi akan mai cek pg tu utk checkup hari ke20 ..mm bole kata raya ka.. bole laa… biasala raya kat taman ni bkn ada sapa2 pon… org semua pon blk kampong…. So boring huhu… last2 mama & papa dok tgk ler citer budak2 Johny Tsunami kat TV3 pagi tu..
ini budak yg asyiklaa nak berdokong ngan wan dia....
maklumlaa cucu wan .....

Ptg tu nak balik Gurun.. konon nak blk petang…tp ptg mcm panas…. Maklumlaa ada anak2 kecik ni malas nak travel time panas2…..and macam biasalaa bila papa & hero2 keciknya nya udah tido… dgn tahap kemalasan mama nak mengemas semua… last2 jadikler lepas Maghrib baru bertolak… itupon budget WAJIB sampai gurun by 9pm nak tgk last episode NURKASIH… well thanx 2 highway PLUS Kangaq to Gurun hanya 1jam 15minit shj hehe…..


Cerita balik gurun…

Cadangnya nk blk 2,3 hari je…. Akhirnya jd seminggu la pulak hehe… maklumlaa tgk Khaalish sangat2 gembira memandangkan di Gurun ramai abang2 & kakak2 yg boleh dibulinya hehe.... so kasik can ler kat dia berseronok ......
ooo kalo Khaalish sgt seronok... mama pulak sebaliknya...... opsss jgn salah faham pulak... bukan tak seronok sbb blk umah mertua... hehe... sejak awal kawin kagik mama dh biasa dok umah metua lama2, mmm ku rasa aku laa menantu yg plg slalu ada kat umah tu hehehe.... so no such things like tak suka blk umah metua okeh... :))
tp disebabkann inii.... makhluk sekoq yg di bawah ini laaa............huhuhuuhu..

ini kucing garang yg sgt suka menerkam2 dan menggigit kaki org mcm NENEK KEBAYA huhu... oh no I dont like it.....

dan ini budak yg sgt2 suka dgn kucing di atas....
wpon tiap2 kali kucing tu nak terkam dia kelam kabut dia menjerit lari...
ohh tidak..... betullaa bak kata ibu mertuaku..
tu laa mama dia takut sgt kucing... tu yg anak dia suka sgt tuu huhuhu....


dan ini kucing itu bersama pemiliknya yg blk dok umah tok
memandangkan ayah & umi dia p haji...

tp apa pon mama tau Khaalish sgt2 gembira blk Gurun kali ni.. wpon kakak2 & abang2 maybe tensen akibat kena buli ngan Khaalish je hehehe...

Cerita Fawwaz Hakim….


Arini 7 dec…. dah genap 30 hari usia Fawwaz….so arini p checkup di Klinik Kesihatan Kangaq yang nampak macam canggih , well canggihler kalo nak compare ngan Klinik Kesihatan Bakar Bata AS yg I dok p buat check up tu… maklum misi asyik le dok ngadap komputer je mama tgk haa huhu... kat Bakar Bata tu sebijik komputer pon mama tak penah nampak eventhough dlm bilik doc pon ada utk scan ultrasound je huhu..

tp cek nya... huhuhu...ado2 je laa.... tanya2 gitu2.... dah ler.... huhu..no comment laaa lain tempat lain caranya kot ...

So apa perkembangan Fawwaz yg dah masuk sebulan ni…

Berat
Day 1 – 2.72 kg
Day 10 – 2.9 kg
Day 20 – 4 kg
Day 30 – 3.4 kg…

Hahaha…. I know already… misi2 yg mai umah masa ari ke20 itu udah silap baca timbangan…sungguh tak logik dlm masa 10 hari berat fawwaz naik 1kg lebih ……

Walaupon begitu tak apa… asalkan Fawwaz membesar dgn sihat …alhamdulillah… so far dah sebulan ni mama masih berupaya fully breastfeed Fawwaz..... yeap masih belum campur lagik ngan susu formula.... dan harap2 mama dpt ler 'fully BF' Fawwaz nanti eventhough mama dah naik keja nanti pon... huhu... wpon tau mmg bukan keja mudah.....ya laa mana nak pam lagik..and blaa3..... tp mama akan cuba jugak la.....

menggunung sungguh harapan mama kali ni.... maklumlaa utk menebus kembali saat2 mama terkilan sbb tak sempat BF Khaalish lama dulu...wpon mula2 rasa mcm tak confident jaa... tp bila ada dorongan2 member2 yg dh berjaya buat....... harap2 berjaya laa kali ni...
Tok ( ibuku ) ada jgk bg hint2 suruh mama start campurkan susu formula utk Fawwaz... sbb tok kata nanti nak naik keja nanti camna... huhu... so far mama buat tak reti je hehe.. I have my own plan mak :).... utk kebaikan cucu mak jugak kan :))......


Selamat Umur Sebulan Muhammad Fawwaz Hakim :)>>>......


Wednesday, November 25, 2009

18 hari sudah......It's a long... long entry jgn baca kalo malas hehe...

mama wrote:

arini dah 18 hari umur Fawwaz.... maknanya dh 18hari jgk mama berpantang... baru ada peluang update blog ni... aritu masa Fawwaz lahir pon papa yg updatekan....

skarang ni kami kat Kangaq.. umah bondaku...baru je 2 hari balik hehe yeahh teruk ler papa marathon Kangaq-Aloq Setaq-Gurun sampai ujung thn ni.... huhuhu...... mcm tak biasakan last year sethn lagi dok marathon Kangaq-Aloq Setaq- Gurun kan pa :)....

cuaca kat Kangaq sgt2 sejuk....terasa sampai ke tulang kesejukannya especially time malam... dan slalu ler mama kena dgq 'leteran' tok suruh pakai stokin, sweater ,bengkung etc bla3... maklumlaa mama mmg slalu culas sket bab2 ni hahaha teruk betui ...abih tu camno nak cantik dan sihat tua2 nanti ni hehehehe.. ubat pon kalo papa tak bg kat mama tu... mmg sokmo ler mama lupa makan le hehehe... so far Jamu belum start mkn lagik sbb itu budak kecik masih ada sket2 lg kuningnya... tp mama cuma makan Healin Gamogen...

arini 25hb.... sepatutnya si kecik ni lahir harini laa...tp dia dah terawal 18 hari lak hehe.... tp takpa semuanya selamat alhamdulillah.... tgk sue buat kronologi kelahiran mama pon nak buat jgk la.. hehe..betui jgk ye.. esok2 tgk blk ada la jgk yg bole dibaca kat sini.... masa nak buat yg Khaalish dulu pon asyik terlupa jaa last2 tak buat pon, walhal masa kelahiran Khaalish dulu mmg very the tragik dan sgt menarik laa kalo nak citer kan hehe.. takpa laa..... kali ni mama buat utk Fawwaz laa..

5hb nov - a day be4 besday mama... mcm biasa mama bgn kol 5 pg... suddenly tgk ada bleeding sket.... mama kejutkan papa... then papa cakap bole tak nak p keja.. mama kata bole kot... sbb tak sakit apa pon.... so mcm biasa mama drive le p skolah.. tp kat skolah relax2 aja... tak bapa aktif sgt... mkanan pon mintak member yg belikan kat kantin hehe....

mlm tu sempat lgk kami celebrate besday mama haha.. papa kata kalo mama tak larat kita sambut kat umah ja... mama kata bole lagik hehehe.... so p le Kenny Rogers AS utk celebrate awai sbb besok tu nk blk Kgq....

6hb nov - besday mama... kami blk Kangaq.. maklumlaa sejak sebelum raya puasa lagik... dh dekat 2 bln tak blk2 Kgq.. yo la nak blk apanya kalo mak ayah mama pon takdak kat umah hehe... on d way blk papa berenti smayang Jumaat kat Sanglang.. mama call Kak Yang ( my biras ) tanya blaa3..... Kak Yang kata kalo dah mcm tu maybe jalan dah bukak tu... kalo sakit lagik kena terus p spital :)....
sampai Kgq seharian tak buat apa2 pon... masa diabihkan kat umah je ngan online facebook baca msg2 besday kenkawan...tq2 my pren hehe...
papa kata kalo baby kuar arini rugi... nanti sambut besday ngan mama dpt 1 kek jaa hehe

7hb nov- oo nampak gayanya baby tak jd kuar sama besday ngan mama laa... hehe... pg tu bgn tido dh terasa sakit jgk... biasanya kalo sakit tu bila mama baring & tido dia hilang je tp kali ni tak...... breakfast tu tok masak nasi lemak... dlm hati mama ni kena makan puas2 ni.... kot2 laa mana tau terberanak kaa idakler ralat sgt hahaha... dan mmg mama hentam 3 pinggan lebih nasi lemak tok sampai puas hahaha... sudah mkn jer hati masih ragu2 ..betui ke sakit ni contraction ke sakit biasa2 je.... maklumlaa dah telupa sakitnya macam mana haha ( mcmlaa dah lama sgt tak beranak walhal Khaalish br 2 thn lebih je hehe )..

11 pagi - decide dgn papa nak p hospital.... igt nak p Hosp Kgq ja tp memandangkan tak bwk apa2 mama kata kita p Hosp Sultanah Bahiyah terus laa...Khaalish tinggalkan ngan Tok & Wan kat Kangaq dulu... on d way tu mama dah kira dah... sakit tu menyerang every 15minutes... so ni mmg confirm le contraction ni huhuuh....

12 tghari - sampai HSB... terus p kecemasan...tp masih leh berlenggang kangkung lagik ngan papa tuu hehehe.... GL pon baru isi dlm keta time tu...masuk2 je masa nurse tanya mama ckp tak pasti laa contraction ke apa... diorg kta takpa masuk dulu kita check tgk ( huhuh.. jauh beza dgn pengalaman mama masa nak bersalin Khaalish kat PPUM dulu .. diorg tak bg masuk siap suruh amik surat dr klinik dulu baru leh masuk labour room huhuhu )..... doc check ja dia kata 'Kak jalan dah bukak 4cm ni... tp baby masih kat atas nanti sy panggil senior doctor utk pecahkan ketuban' .... and mama masih bole p tanya soalan bodo.... ' so doc sy tak bole blk la ni yek' hahaha masih ada hati nak blk umah tu....

12.45 - doc dtg pecahkan ayaq ketuban....mama request utk bilik yg husband bole masuk... dia ckp ada tp nanti kena tgk ada staff bertugas tak bilik tu pukul 2 nanti.... around kol 1 terus mama dihantaq ke labour room... mak aii labour room dia besaq & selesa laa..... sebesaq ruang tamu kat umah rasanya......sorang 1 bilik... maklumlaa hosp baru kan... yg lebih penting ..everything is FOC.....:)>>....

1.30 - doc dtg check... bla3.... tanya2 soalan jaa... semua pon dh ada kat dlm buku merah tu.... dia ckp kol 3 nanti dia dtg check lagik..

2.00 - staff nurse(SN) bertugas bilik tu masuk.... mama tanya biasanya lama tak lg.. dia kata kalo dh 4 cm...biasa lg 6 jam laa sbb every hour akan bukak 1cm... so budget dlm kol 7 bersalin ...dia kata doalaa byk2 moga dipermudahkan semuanyaa ..... mmg layanan SN yg ni tip top laa... nak minum ayaq pon dia yg suapkan.... mmg nasib mama sgt baik ...

2.30 - papa masuk dlm labour room.... huhu masa ni mama mula rasa sakit yg teramat yg menyerang dgn kerap nya huhuhu... mama ckp kat SN hubby mabuk darah hehehe... SN kata takpa ... nak bg moral support tak semestinya kena tgk.... dok kat kepala dia bg moral support tu yg penting hehe..

3.00 - doc & SN masuk... SN kata dia akn bg ubat tahan sakit & ubat cepatkan sakit..... baru je dia cucuk kat tangan ubat tu... tak sampai 2 minit pon mama dh terasa sakit yg teramat sgt... mama bole tanya kat SN ....nape tiba2 saya rasa nak teran dh ni hahaha... mmg start masuk labour room lgk masa tu mulut mmg tak putus2 baca doa dipermudahkan sakit bersalin... 'La ila ha illa anta subhanaka inni kuntu minazzalimin ' ( sori kalo salah ejaan rumi ) ... & SN pon kata kalo rasa sakit sgt dah tu....... teran laaa.......

3.30 - dengan dorongan papa & SN.yg tak putus2...... setelah melalui kesakitan yg tidak dapat mama gambarkan .. alhamdulillah lahirlah Muhammad Fawwaz Hakim ke dunia ni......

Muhammad - yang terpuji
Fawwaz - kejayaan
Hakim - bijaksana.

moga Fawwaz akan berjaya dlm kehidupan dunia & akhiratnya sepertimana nama yg diberikan papa & mama.... ( actually nama Fawwaz nama pilihan mama hehe )

dah selesai semuanya.... SN tanya papa.... ok lagik tak hahaha.... bkn tanya mama yg baru bersalin ni.....tanya papa la sbb papa yg mabuk darah hehehe jgn marah pa , 1st try sgt2 berjaya apa...for the next time bole temankan mama lagik dlm labour room kan2 hehehe...


gambaq2 terbaru Fawwaz masih ada dlm kamera belum sempat transfer lgk... :)...

****terima kasih jua yg tak terhingga buat SN Siti Mahiran , labour room Hospital Sultanah Bahiyah AS di atas layanan yang diberikan....hanya Allah s.w.t sahaja yg dpt membalasnya.... ***

Monday, November 9, 2009

lahirnya Muhammad Fawwaz Hakim...


papa wrote :

tepat jam 3.30ptg 7 nov. 09, mama selamat melahirkan adik khaalish yang pertama.. alhamdulillah. dan buat pertama kalinya papa berada dalam labour room di saat2 kelahiran itu. time khaalish dulu papa tak boleh nak teman mama... polisi hospital.. emmm.. kesian mama time tu kan.

tapi masa fawwaz lahir papa dpt le jugak bagi moral support utk mama... sungguh tak ternilai pengalaman tu kan..

fawwaz lahir kat Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. berat 2.72kg. mama bersalin secara normal. papa rasa mama start sakit nak beranak sehingga selesai mengambil masa kurang 1 jam.. tapi sakitnya papa rasa tak boleh digambarkan.. mama je yg tau.. huhu.. kesian mama..

apa2pun alhamdulillah. semuanya selamat. misi2 & doc. jugak baik2 semuanya. bilikpun tip top. hehe.. walaupun free terasa mcm kat spital swasta.

kalau dulu khaalish lahir ikut no plat kete papa, 141.. fawwaz pulak lahir jadi budak 7eleven.. hehe.. macam2 anak2 papa nih..

so, cukuplah setakat ni. nak layan gambar2 lain fawwaz dalam tempoh 3 hari kelahirannya, click le kat sini.

Friday, November 6, 2009

hepi besday mama!!


papa wrote :

papa nak ucapkan selamat hari lahir utk mama. semoga dikurniakan kesihatan yang sempurna dan kehidupan yang ceria dan dirahmati....amin.

takde apa serprise yg saya sempat buat. bole le just makan2 kat kenny rogers.. + kek sebiji & bunga ros 3+1 kuntum.. hehe.. dan mcm biasa, yg paling syoq khaalish lah.. papa juga dah videokan majlis semalam + majlis tahun lps (sbb lagu NKOTB tu panjang sangat..).. enjoy..

hepi besday sayang!

Wednesday, November 4, 2009

37weeks.............

mama wrote:

dah masuk 37++weeks dah......
org kata anytime je laa ni... tunggu masa jer...
yer ler... maklum laa sejarahku yg bersalin awai kan..
cuma alhamdulillah..... kali ni tak laaa se 'awal' Khaalish dulu..
alhamdulillah ...dah cukup bulan dahh...

masa awai2 dulu mama slalu risau.....
sbb mmg doc pon ada cakap.... kalo dh biasa kelahiran premature...
kemungkinan utk prem lagik adalah 3 kali ganda utk kelahiran berikutnya....
sbb dulu mama tatau puncanya napa....
adakah sbb telebih lasak sgt dulu ker... maklumlaa everyweek mama travel naik bas jaa blk Kedah...
sampai 7 bln baru stop travel tu....
or sbb diri mama sendiri....eg infection.... or rahim tak kuat ker etc......

sbb tu kali ni sgt berhati2... takut kejadian dulu berulang....
mama dah rasa semua tu.... pengalaman selama dlm pantang, berulang alik melihat anak kecikku berselirat wayar dlm ICU ....setiap hari p melawat... adalah hari yg sgt mendebarkan sbb apa saja kemungkinan bole berlaku huhuhu.........
time tuu air mata tu toksah cakap laa.... sgt2 murah rasanyaa........
and sampai skang pon masih ada kesannya pd Khaalish....
eg Khaalish yg kerap sakit ..( normal bg budak prem sbb antibodi tak kuat ).....
ini yg mama rasa terkilan sampai skarang..... :((.......

and ada jgk org kata bdk2 prem ni adakala lambat perkembangan dia...
tp alhamdulillah.....so far mama tgk... Khaalish taklaa pulak kan...
cuma dulu kalo dr segi fizikal mmg le lambat sket..
eg : Khaalish lambat start jalan.....
tp dr segi perkembangan mental tu ...huhuhu... so far rasanya sama jer mcm bdk umur dia..
kekdang terasa mcm terlebih pon ada gak........
yer laa umor baru 2 thn lebih...... tp kalo bab meng'akal' kan orang tu....
bg kat dia lerr huhuhu....
cakap pon dah bole cakap terus dahh......mungkin sbb org2 di sekeliling dia mama,papa, tok, wan mmg tak biasakan cakap pelat2 ngan dia....
so dia becakap ponn dh bole guna ayat penuh .... ayat menggunakan perkataan...'bayangkan... sebab...untuk...____ nya...etc huhu..... bole lerr takat tahap bdk2 ler....

sbb tu kalo bole mama taknak laaa kejadian Khaalish dulu berulang...
sbb tu jgkk... jarang mama citer kat blog ni pasai pregnancy kali ni....
cuma kadang2 je..... kasik2 hint gitu jer..
ntahlaa.... takut apa tahhh..... heheheh...

for now.... ikut perkiraan mmg dah 9 bln lebih...
lasak ttp lasak, cuma lain le plak cara dr dulu...
mama masih drive ke sekolah hehehe...
bkn taknak suruh papa anto jer..
tp hala tuju keja berbeza....+ di hari2 yg papa blk Gurun pagi2 tu....
tak dapek ler nak menganto mama.....
kadang2 tu papa anto ler...
so independent ler lgk wpon dah sarat2 dah ni huhu...
tiap2 kali sebelum mula bwk keta...
mesti doa jgn laaa jd apa2 di tgh jalan ker.... sakit blaa3 ker..
moga2 dijauhkan ler... maklumlaa 20km dr A.staq ke Jitra tu huhu....

plus di akhir2 ni byk sungguh keja2 yg perlu di setel kan....
nak setel last minit takut nanti tak sempat lak..
lgpon skolah tinggal 2 minggu jer lagik...
ni hari ni pon benonya sgt2 letih....
sampai org yg tgk kita pulak dok asyik pesan hati2.... jgn lasak2 sgt etc....

bkn apa...dok rasa mcm konon2 tenaga tu kuat lagik...
dhlaa arini bwk budak2 kuar main badminton, bowling....
pastu blk skolah ada meeting... blk p kedai lagik ngan collegue cari ABM...
aiyaa.... dh sampai umah teruss terbaringgg huhuuhuh......
barulaa sedaq rupanya tenaga diri ni taklaa byk sgt pon huhu...
sib baik Khaalish papa yg take over laa nii...

so kali ni.....cuma berharap semuanya akan selamat dan dipermudahkan saja olehNya... insyaAllah....Aminnnn!!!!......................

Thursday, October 29, 2009

K.h.a.a.l.i.s.h dan P.I.N.G.U............

mama wrote:

ini adalah gambaq2 Khaalish dihari dia dipaksa p skolah dia lepas berminggu2 berseronok2 dok ngan Tok hehehe... ni bln october ni bole bilang ngan jari je laa bapa ari dia p Taska dia hehe...[suka ponteng skolah betul, jgn bawak2 sampai beso dah laa ye sayang....)



p skolah sbb aritu ada party kat skolah dia.. so balik tu dpt ler topi...belon...gift2... ayam ler etc... Khaalish mcm ni laaa....bila pagi2 bkn main lagi.... bangun2 je terus cakap 'Khaalish taknak p skolah ' tp bila time blk skolah asyik dok cita....'kat skolah Khaalish makan blaa blaa blaaa... kakak mandi Khaalish... bla blaa blaaa ' mcm sonok jer kat skolah tu....

kesimpulannya.... benonya Khaalish bole ajaa p skolah tu...jgn dok ikut sgt mood ngada2 dia tu hhehhee....

ni nak jgk bergambo dgn Pingu dia kat blakang tu hehe..


citer kegemaran dia skarang...siap tv khas tu utk dia tgk cd PINGU jaa hehee... sampai kat umah ada 3 tv lagik hehehe ..takpa 2 dr tv adalah free papa dpt dr credit card hehehe....
tak abih2 dgn pingu.... semua org kena terutamanya tok & wan dipaksanya teman dia tgk PINGU sampai last2 tok & wan pon terikut2 tgk PINGU jgk kekekeke..... itu laa gara2 penangan PINGU Khaalish....





Saturday, October 17, 2009

Lebaran 2009............

mama wrote :


Tahun 2006......
ini gambaq 1st time berhari raya as husband & wife.. baju papa tu bj akad nikah.. baju mama lak baju konon nak buat baju nikah yg tak jadik huhu.. masa ni Khaalish masih dlm perut mama hehehe.....
Tahun 2009.......
masih di tempat yg sama...... masih maintain macam 3 thn yg dulu tak hahaha....
tp apasal masih berdua hehe...

haa... ini dia bdk kecik nya... gambaq kat atas tu biasala... dh dia tgh ngamuk takmo bergambo, papa & mama amik chance ler begambo bedua :))....

see... masih tdk dpt menutupi ketembaman diri ku... :)....
selepas 3 tahun... thn ni kami beraya 3 1/2 orang hehehe..



yes we're waiting for our 2nd baby next month......doakan semuanya selamat2 belaka utk mama & adik Khaalish.... insyaAllah... :))...


ps- utk lain2 gambaq raya sila laa lihat di link FB ni... sungguh tidak larat utk post di kedua2 entry skali dgn thp kelembapan berukband ini huhuhu..


Saturday, October 10, 2009

Edisi Khaalish di ward.............

mama wrote:

acara pembersihan thread....... huhu..... ni salah satu entry yg dok pending2 kat draft tu... dah bebulan2 dok tang draft tu tak siap2 hehe...cian Khaalish.... mama & papa bz sungguh ler nak update blog Khaalish ni... tp bz apa pon tatau ler hehehe... satgi lupa plak peristiwa2 penting dlm diari Khaalish ni .............

ini masa Khaalish masuk ward aritu... ye dlm thn ni je dah 2 kali Khaalish masuk ward.... masa ni around May & June... mmg tak sempat betul mama & papa amik insurans utk Khaalish .. ye la.....pasai pa nak tunggu sampai 2 thn..... yer sbbnya Khaalish ni kan lahir premature so kena tunggu sampai umo 2 thn baru bole apply insurans.. kalo before 2 years dh kena reject pon....

so kami dh budget bila Khaalish cukup je umo 2 thn masa January aritu mmg dh apply for insurance dia dah.... tp tu ler....takdak rezeki.... adalaa sedikit2 halangan yg melambatkan proses tu... kesimpulannya dua2 kali Khaalish masuk PMC... pon duit pa & ma jugak hehehe... sib baik ada kad plastik itu huk huk hukkk....... kad plastik lagik huhuhu...dahlaa kat PMC lak tu huhuh.... tp now insurance baru Khaalish dah siap ...hopefully lepas ni dh bole guna dah hehe....

so iniler gambo2 Khaalish kat ward ..... biasala.... masuk antibiotik...buat nebulizer... rutin le tu... Khaalish pon dh lali dah...
















and due to masuk spital dua kali berturut2 ni.... Khaalish pon dh kena pakai Evohaler yg budak asma kena pakai tu huhuhu.... & start dr dia kuaq ward ni jugakk...... kesihatan dia tak bapa baik..... ye laa... makan ubat hilang jap kahak + batuk + selesema tu... pastu seminggu dua pulak mai lagik huhu.......mcm tu keadaannya berbulan2 niii ..bygkan je ler dah 5,6 bln dah gitu..........kalo nak dikira medical bills utk Khaalish dlm sebln jer.... dok berulang p PMC & Dr Yeoh specialist kat Aloq Staq ni... mama pejam mata aja laa..... anak punya pasai... duit tu bila2 bole cari kan...


sampai tatau ler nak cari faktor apa lagik ..... maybe laa... before ni dia dok ngan Tok & Wan..dia sorang2 ja... & tau2 je laa kalo Wan dia jaga.... mmg betul2 jaga punya laa bak kata 1 nyamuk pon takleh hinggap kat Khaalish haa....... mama & papa mmg surrender la....


tp start thn ni.... dh dok ngan mama & papa.... terpaksa laa antaq p nursery so faham2 le risiko nya kannn.....risiko nak bejangkit penyakit tu mmg tinggi ler ditambah plak ngan antibodi dia yg kurang sket...( yes bdk2 prem mmg antibodi kurang ).........tp doc kata ni bagus... sbb sampai bila nak biarkan dia tak becampur ngan org lain kan... at least bila antaq nursery benda tu baik.... utk dia bina antibodi dia sendiri..... ye laa besok2 nak antaq p skolah jgk mmg kena bergaul ngan org ramai jgk huhu...


pastu nak kata faktor umah yg bedebu kaa. huhu.... jrg sgt2 laa nak bukak pintu umah tu... kalo bedebu pon seboleh mungkin mama akn vacuum & mop 2,3 hari sekali..... mkn or minum sejuk.,... pon dh lama di larang utk Khaalish... tp penyakit nak jadik kan..... genetik pon ye jugak :).... so kami berubat le, selagi ada cara yg bole cuba kami cubalaa..


tp lately ada perkembangan positif sket... start raya aritu... sbb Khaalish dok batuk lagik... Pak Ngah dia suruh pakai Asthalin yg sepupu dia punya everytime bila dia batuk2..... ye yeah its good to have paedeatric in the family..... bole dpt consultation free ngeh ngeh ngeh....so kami p ler beli kat farmasi benda alah tu.... alhamdulillah.... dh 2 minggu ni..... tak nampak ler dia batuk2 lagi dah...harap2 ni perkembangan positif laa .....



oo....dh lambat.... papa tgh tunggu turn comp ni nak berladang kat Farmville lak hehe...

till then........ good day everyone!!!............... ciowww!!!!!...........


Monday, October 5, 2009

Week 33.........

mama wrote :

I'm counting the days........
sudah melepasi angka 31........ huhuhu.......
hopefully everything would be fine this time :)...
InsyaAllah ........Aminn!!.....

Wednesday, September 16, 2009

Bila Syawal menjelang...

mama wrote :






lagi 3 hari kita akan menyambut Syawal.... cepatnya masa berlalu.... entry Ramadhan pon tak buat dah nak masuk Syawal...

tahlaa... raya thn ni... taklaa terasa beria2 sgt nak beraya.... hihi...... even baju raya pon tak p amik lagik.. tah siap ke tidak lagik kabo baju raya kami tu... kalo tak jwbnya baju raya thn lepas ler wabnya kami 3 beranak ni hehe.... tp kuih raya penuh le plak kat umah tu.... umah pon masih tak berkemas apa......

tp bila duduk kat dlm kelas ni... terasa le jgk nak raya tu bila asyik dgq lagu raya jer dr laptop2 yg lain ni.....

nak raya di mana........ mm... tahun ni tak kemana2 laa.... kami raya di Gurun aja.... then raya ke3 papa dah kena keja..... ( bole papa tak bole amik cuti lak di musim2 raya ni haa huhuhu )... so nak kemana lagik.... kat umah sewa je la kami 2 beranak sementara menunggu papa blk keja huhuhu... nasib baik laa thn ni mmg tak plan utk blk Melaka...... dgn keadaan mama yg rasanya dah tak sesuai nak travel jauh dah........umah Kangaq pon tak blk ..... sbbnya ...bukan ada sapa2 pon.. Tok & Wan pon raya kat Melaka...... ari Isnin aritu lagik dah ikut Busu Khaalish balik sana dah huhu........

aduhh..... dh byk thn mama miss sehari sebelum raya dan raya pertama di Melaka.... rindunyaa pada nak anyam ketupat nasi + kuah kacang + gulai ayam kampung + gulai ayam daging + gulai daging + sayur lodeh.......pada acara masak2 guna kayu api... pada adegan kejar2 ayam along utk sembelih buat gulai ayam..... pd bunyi kokokan ayam yg mengejutkan tido...pada leteran Along.......

kat Gurun bkn tak ada.... tp kat sini kira dah modern ler.... rumah taman.... tak samalaa ngan suasana kampung kan.... hehehe..... takpa...ada rezeki tahun2 depan pon masih ada... insyaAllah kalau dipanjangkan umur....

so thn ni takdak laa adegan singgah menyinggah beraya di rumah2 kenkawan sepanjang Lebuhraya PLUS sebelum sampai Melaka tu hehehe...

di kesempatan ini jugak...kami sekeluarga ingin mengucapkan...... Selamat Menyambut Lebaran yg bakal menjelang buat semua rakan dan kenalan yang mengenali diri... moga dengan kedatangan Syawal ini akan membawa keberkatan dan kebahagiaan buat semua....

~~ SALAM AIDILFITRI , MAAF ZAHIR BATIN, jemputlaa datang ke rumah raya nanti... ~~


dari kimi, idaa & Khaalish Hakim ............


Tuesday, August 18, 2009

Bila dapat benda baru......

papa wrote :

bila dpt benda baru... mcm ni lah jadinya..







tido pun dlm kolam.. huhu...

Info kesihatan...

mama wrote:

~~~~~~Virus cacar air mudah merebak~~


Sindrom varicella kongenital ancam nyawa ibu, janin pada awal kehamilan.
Jika ada ahli keluarga atau jiran diserang cacar air pada saat anda sedang hamil, lebih baik jika anda mengambil langkah proaktif iaitu menjauhkan diri daripada mereka buat seketika. Lebih wajar jika ibu hamil diasingkan hingga jangkitan disahkan bebas sepenuhnya.


Walaupun demam yang disebabkan virus Varicella Zoster ini lebih tinggi kadar jangkitan di kalangan kanak-kanak, wanita mengandung perlu lebih berwaspada kerana selain berbahaya kepada orang dewasa, bayi mereka turut mempunyai risiko lahir tidak normal apabila terdedah kepada penyakit ini.

Pakar perbidanan dan sakit puan sebuah pusat perubatan, Dr Jameaton Abdullah berkata, berbanding kanak-kanak yang mudah sembuh, jangkitan pada usia dewasa amat berbahaya dan boleh membawa komplikasi buruk seperti meningitis (radang selaput otak) serta ensefalitis (radang otak).

Katanya, bagi ibu hamil, jangkitan cacar air bukan saja mengancam nyawa mereka malah bayi dikandung juga mempunyai dua peratus risiko mengalami kecacatan yang disebut sebagai sindrom varicella kongenital.

“Kadar jangkitan lebih tinggi di kalangan kanak-kanak berusia antara lima hingga 15 tahun. Keadaan antibodi membolehkan mereka cepat sembuh dan parut mudah hilang. Namun disebabkan ia mudah berpindah menerusi air liur, hingus atau terkena cecair me lepuh daripada penghidap, sesiapa saja berpotensi dijangkiti.

“Dalam kes wanita mengandung, sindrom varicella kongenital menjadi ancaman kepada janin terutama pada peringkat awal kehamilan iaitu kurang 20 minggu. Keadaan si ibu pula, jika tidak dipantau atau mendapatkan rawatan doktor secepat mungkin boleh terdedah kepada pneumonia.

“Antara risiko kepada bayi adalah kecacatan mata, inflamasi dalam lapisan mata, kecacatan sistem saraf, otak terbantut, bukaan pundi kencing atau pembuangan air besar tidak berfungsi serta kaki atau tangan bayi tidak berkembang pada tahap sepatutnya,” katanya.

Jameaton berkata, sindrom itu boleh dikesan menjangkiti bayi di dalam perut menerusi ujian ultrasound yang akan menunjukkan kandungan berlebihan cecair amnion, ketidaknormalan hati serta pembengkakan tisu bayi. Ujian darah juga perlu dilakukan bagi mengenal pasti kehadiran virus. Disebabkan risiko cacar air begitu besar, setiap individu disarankan me ngambil vaksin bagi melindungi diri daripada terkena jangkitan sama ada sejak kanak-kanak mahu dewasa, sekurang-kurangnya sekali seumur hidup.

Bagi wanita, mereka tidak boleh hamil hingga empat bulan selepas suntikan pertama.
“Terdapat vaksin yang boleh melindungi individu daripada jangkitan cacar air yang sudah bertahun-tahun diperkenalkan di negara maju. Walaupun di sini individu tidak diwajibkan mengambil suntikan berkenaan, sebagai langkah terbaik ia wajar dimasukkan dalam jadual imunisasi anak.

“Jika ketika kecil individu berkenaan tidak mendapat vaksin berkenaan, mereka masih belum terlambat mengambilnya sekarang. Kebiasaannya dua suntikan dilakukan dalam tempoh enam minggu untuk golongan dewasa. Langkah pencegahan wajar diambil untuk kesejahteraan diri dan keluarga,” katanya.

Kebiasaannya cacar air berlaku sekali seumur hidup individu disebabkan tubuh pesakit membina sistem imun terhadap virus Varicella sekali gus menyebabkan 90 hingga 95 peratus pesakit tidak akan mendapat serangan ulangan. Begitupun, virus itu boleh datang kembali dan menjadi aktif dalam bentuk kayap (zoster) yang menyakitkan.

Risiko cacar air kepada si kecil
Sebelum lahir (dalam kandungan)

– Kecacatan mata, inflamasi dalam lapisan mata, kecacatan sistem saraf, otak terbantut, bukaan pundi kencing atau pembuangan air besar tidak berfungsi serta kaki atau tangan bayi tidak berkembang sepatutnya.

Kurang setahun – Jika bayi kurang sebulan, risiko kematian sangat tinggi.
Satu hingga 12 tahun – Simptom tidak serius kerana pada tahap ini tubuh memberi tindak balas cepat.

Antara 13 hingga 49 tahun – Walaupun sistem imun tubuh semakin meningkat, ia memberi reaksi negatif kepada virus Varicella hingga membawa gejala lebih teruk.

Melebihi 50 tahun – Semakin tua individu, bertambah serius gejala yang perlu dihadapi termasuk komplikasi lain seperti meningitis, ensefalitis dan pneumonitis (radang paru-paru).

FAKTA
Ciri-ciri cacar air
Mudah merebak
Walaupun lepuh sudah sembuh, virus masih kekal pada badan pesakit dan boleh menyerang semula selepas beberapa tahun dipanggil kayap.

Vaksin cacar air boleh diambil pada bila-bila masa, tidak kira berapa umur anda dan kesannya tahan lama. Kajian menunjukkan ia mampu memberi perlindungan hingga 20 tahun!

Vaksin boleh diberikan selepas kita terdedah kepada pesakit cacar air. Mengambil vaksin dalam tempoh tiga hingga lima hari selepas terdedah kepada pesakit boleh meminimumkan kesan cacar air.

Kegatalan akan membentuk kuping. Penyakit masih boleh berjangkit selagi ada kuping yang belum tertanggal.

Tanda serangan
Demam, selesema, hidung berair dalam tempoh dua tiga hari.
Timbul lepuh kecil (vesikel)

Bintik berair itu akan merebak ke seluruh badan.
Seluruh tubuh boleh ditumbuhi bintik termasuk kulit kepada, tapak kaki, lidah dan kemaluan.
Gatal-gatal.
Kebiasaannya mengambil masa 10 hingga 20 hari untuk sembuh.
Cara jangkitan
Percikan air liur.
Hingus.
Terkena cecair vesikel.
Tersentuh barang penghidap.
Saranan doktor
Asingkan pesakit dengan ahli keluarga lain.
Cuci barang peribadi pesakit berasingan.
Elakkan menggaru bahagian berair bimbang bintik terus merebak.
Ambil ubat seperti yang disarankan.
Jaga kebersihan diri.
Dapatkan suntikan vaksin yang memberi perlindungan hingga bertahun-tahun.
Untuk meminimumkan kegatalan, sapukan losyen Calamine pada ruam atau mandikan dengan air suam yang dicampur segenggam soda bikarbonat.
Banyak berehat dan minum banyak air kosong.

Sumber:Berita Harian

Saturday, August 8, 2009

opis 'baru' papa....

papa wrote :

ni le opis baru papa bermula 15 Julai 2009.... walaupun takde bilik, papa suka sangat tempat ni. dah le dok kat ceruk (so, takde org peduli le apa papa buat.. hahaha..) tepi tingkap pulak tu.. ada dedicated aircond.. pemandangan yg sgt cun. hahaha.. semoga papa hidup aman damai kat tempat baru ni...

images taken by Sony Ericsson XPERIA

Monday, July 27, 2009

Congratulation mama!!

papa wrote :

papa & khaalish nak ucapkan tahniah kat mama sebab lulus dalam sesi temuduga bulan jun lepas... dgn kata lain mama skrg sudah diperakukan sebagai lantikan tetap Pegawai Perkhidmatan Pendidikan.

tahniahhhh.....!! alhamdulillah.. bertambahlah pendapatan kita yee.. hehehe...

Monday, July 13, 2009

Edisi 14.07.2009

mama wrote:

bilik opis sapo laa ni yek... meh kita terjah tgk hehe...



the king of Saman Trafik hehe....




sapa punya tempat ni....


close up sket.... huhu... kenangan masa 1st time tgk wayang pon ada laa hehe...


gambaq yg dah bethn tak tukaq...

sampai ada org tanya anak tak besar2 ke hehe..


gambaq dgn idolanya....


dan ini budak kicik..... bakal pengganti ke heheh....


gelak pulak dia...


kalo p skolah dia cakap...nama Khaalish 'Hakim Hakimi'......


iyer...apa pasai letak gambaq2 ni semua.... sbbnya besok... or 14th of July adalah hari terakhir papa kat ofis ni.... lama tak lama... mama rasa papa kat sini sama umur dgn Khaalish laa... sbb mama igt masa papa dok ulang alik tgk mama masa dlm pantang kat KL dulu papa baru pindah kat JPBD state... maknanya dah 2 thn setengah le jgk kan...




and say babai laa papa yek pada jawatan yg glamer ini hehehe...


oo lupa lak... ada gambaq surprise party yg dibuat oleh ofismate2 papa aritu yg dh diupload kat facebook...... oo tp tidak akan ku masukkan ke sini kerana gambaq ku yg kelihatan sgt berisi sekali itu huhuhu.... anyway tq to ofismate2 papa esp kak na... moon..... etc.... yg susah2 lak meng'surprise'kan kami... haha..mmg surprise sungguh ler sungguh tak aci mama pakai baju blk dr skolah ja kalo tau kan bole pakai lawa2 heheh.....and 1st time jugak Khaalish p 'bilik menyanyi' sampai takmo2 balik ler budak kecik itu sabo aje laa heheh....

see... Khaalish sgt happy dlm 'bilik menyanyi' ni hahah....


Selamat bertugas di tempat baru pa..... huhu..actually tempat lama jgk..... pindah pon dr roundabout sini ke roundabout yg sana je huhu.... p mai p mai tang tu le jgk yer.....

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com