Friday, February 23, 2007

Finally... welcome home my dear......

mama wrote :

ni entry dr link fotopages mama, http://luvteja.fotopages.com/ yg telah di edit kembali , sbb dlm fp tu bahasa mama ala2 caca merba gitu hehe...

Finally, after 41days dalam ward, si kecik ni dah bole kuar hospital ... mmm naper dia lama sgt dlm ward... mmmm panjang citer nya..... benanya mama ada tulis somewhere.... konon2 mcm diari laa... tp memandang mama malas nak tulis tgn panjang2...and mama slalu miss tulis kat situ huhu... so elok jgk idea papa bukak blog ni kan... konon2 blog ni pon mcm diari Khaalish la jgk kan hehe...kalo rajin update la kan hehe... so nak baca ker cite Khaalish hehe...kalo nak baca kay laa meh sini mama citer.......


Sebenarnya hari2 awal kat dlm ward tu... condition Khaalish sihat je...dlm erti katanya sihat bg budak2 prematured (prem) mcm dia laa... masa baru lahir tu... Khaalish dah bole bernafas sendiri , 100%, tak payah pakai oxsigen... tak macam kawan2 dia yg lain dlm tu... ada yg kena pakai oxigen... kena sambung ngan mesin yg macam2 tu.... kena balut ngan plastic laa etc sbb too small... huhu. tp dia steady jer... even masa 1st time mama tgk dia pon, lepas baper jam delivered tu, dia tak dok dlm incubator pon ha... :)......

beberapa jam lepas di lahirkan...

maybe sebab doc sempat inject mama 3kali dos utk kuatkan paru2 baby tuu sebelum delivered... huhuhu sakitnya ya amat cucuk tuu.... so ikut perkiraan normalnya bg budak2 prem, doc suruh tunggu sampai berat dia naik 1.8 to 2kg then kalo takdak apa2 masalah bole laa bawa balik.... masa lahir tu, berat dia 1.685kg dah.. so should be no problem laa kalo naik 200g lagik...maybe abih lama pon dok dlm dlm 3 minggu jer....

pernafasan 100%

sehari dua lepas lahir tu, dia kena jaundice... so kena letak di bwh 2 lampu, agak tinggi laa jgk bacaan dia...tp lepas sehari tu kuning dia dah turun balik..maybe sbb minum susu badan kot...tp berat badan pulak dah turun, sampai tinggal 1.5 je... aduhh masa ni kecik sgt tgk.. dah macam tinggal tulang je mama tgk dia dr incubator tu...mama rasa masa tu kalo bole pegang mmg Khaalish beso tapak tangan je haaa , kurus sgt2...doc ada cakap yg it's normal laa for baby mcm ni... masa lahir mmg diorg mengembang then lepas tu mengecut balik huhu.. actually mama tatau pon apa terms yg sesuai nak describe keadaan ni tp mcm yg doc cakap tu mama paham macam tu laa lebih kurang huhuhu......



masa kena jaundice.. dah tinggal tulang je time ni :(

mmm... masa ni laaa hati mama sedih sgt...papa mesti igt kan... sbb harini lepas tgk Khaalish, on the way blk tu mama nangis tak henti2 dlm keta sampai bengkak mata huhuhu .... papa tanya napa mama nangis... huhuhu...mama kata sbb mama rasa bersalah, sbb mama sayang lahir tak cukup bulan.... and terpaksa hadapi semua ni huuhuhuh.... sampai ada kala mama ada terfikir....survive ke tidak sayang nii... huhuhu..bukan laa mama mintak yg buruk2.... tp naluri ibu ni, tak sampai hati nak tgk sayang terseksa macam tu... kalo laa bole di tukar dgn mama kat tpt tu...seribu kali pon mama sanggup dr melihat anak mama terseksa mcm tu.... nasib baik laa papa lend his shoulder 2 cry on kan huhuhu.... bila papa dok bebel2 comfort mama barulaa mama ok sket hehehe...thanks papa for that....and sebelum sampai umah neksu air mata kesat siap2 bg takdak kesan hehehe nak cover la konon huhuhu.....


sampai laa lepas dr kena jaundice ni.....baru everythings nampak macam normal balik.......feeding pon dah start naik...so berat pon dah slowly naik...doc pon cakap progress dia dah semakin ok... mmm dan masa ni mmg tiap2 hari mama p tgk Khaalish kat PPUM tu... orang kalo dlm pantang ni mana bagi bole kuar umah etc, tp mama hari2 kuar umah huhuhu...gi spital ngan stoking2 tu and kena jalan pelan2 lak tu he hehe...ye laa papa lak hanya datang masa weekends jaa... sbb kena keja kan.... kdg2 rasa mcm tak berpantang pon ada hehe...apa nak buat kan hehe... tak pa, utk anak tersayang apa pon mama tak kisah...... so dlm tempoh 2 ke 3 minggu tah lepas ni... lepas dia ok semua, so bole laa pindah tpt dah...dah pindah tido kat cot biasa... dah tak duduk dlm incubator lg dah huhuhu



time ni dah kuar incubator, tido dlm cot die :)...


mm ni selingan sket.... kalo nak citer ttg baby2 dlm ICU ni , diorg ada stage2nye... kalo baby yg dlm keadaan plg kritikal akan di letakkan dlm Cot Room 1, then Cot Room 2 utk yg biasa je...dlm Cot ni pon ada 2 kategori plak, bila baby dah ok baru akan di transfer dr incubator ke Cot biasa.. kalo dah bole nak blk tu terus di pindah kan ke Cot Room 3 la....


1st time pangku Khaalish... after 2 weeks dlm SCN.....
masa ni dah kuar incubator, dah tido dlm Cot baby...

sambung balik citer Khaalish, so masa ni dia cuma dok tunggu utk pegi Cot Room 3 jer......everythings pon macam hampir ok ...


suddenly... something happended...


aik...bukan dah ok ke...ngape byk sgt wayar ni....mmmm


mama igt lagik, pagi tu papa call.... papa ckp td call SCN... doc kata nak jumpa parent Khaalish... so mama takde laa igt apa, dlm hati maybe doc cakap Khaalish dah bole kuar kot... mmm bila mama sampai jer..mama tgk Khaalish takde kat tpt dia...huhu..dlm hati dah berdebar dah.... then nurse tanya... mak Khaalish kan... Khaalish dah tukar tpt kat sini.. di tunjukkan kat Cot Room 1, dia sakit .... tunggu kejap ye nanti doc nak cakap ngan puan... huhu...dlm hati masa tu dah tersirap dah darah.. Ya Allah... naper laa ngan baby aku nii.. then mama pon p laa kat katil baru dia... mama tgk wayar dah berselirat2 dah masa ni.....




wayar dah penuh d tangan & kaki.....

sambil tunggu doc tu...mama cakap2 ngan nurse2 kat situ, so dah tau laa jgk nape dia d pindahkan kat Cot Room 1 yg kritikal sket tu... then doc dtg kat mama.. ye mama igt Doc Mary namanya...very nice lady.. dia ckp very soft...and explain the details about Khaalish conditions... dia cakap sejak dr smalam Khaalish dah tak bape sihat...nampak tak active mcm slalu..then bila diorg check perut, tgk perut dia kembung and keras...lucky diorg sedar awal.. terus diorg stop bg dia susu..and buat x-ray.. doc kata dr x-ray tgk perut dia byk angin..sbb dia kecil , and antibodi pon kurang sbb prem....kemungkinan besar ada infection kuman pada usus... lucky cepat sbb kalo lambat...ada cases yg lg teruk sampai usus dia pecah then kena operate etc...



kena x-ray mlm td...nak tgk apa tak kena dlm perut huhu...


skang doc puasakan dia.... sampai perut dia ok blk and bole trima susu balik, then kita mula blk dr step 1, bg susu sket2, sbb takut perut dia tak bole trima mengejut .....mm dan doc Mary jgk cakap yg proses ni maybe akan melambatkan lg proses utk dia kuar hospital.... mmm... masa tu mama dah termangu dah....... tatau dah nak ckp apa... rasa kosongg.... balik umah Neksu mama senyap jer sepjg hari tak cakap apa huhuhu...tah laa... rasa macam nak give up pon ada.. ntah laa, maybe mama emosional sgt kot... maybe jgk sbb dlm pantang.... sbb tu org kata masa dlm pantang ni kena jaga betul2... takut jadik apa, meroyan huhuhu... mintak di jauhkan laaa ha.....


dah beso dah, tp kena penyakit lain lak ye.....

hari2 selepas tuu... process yg dah lebih 3 minggu d buat tu....begins all over again....sian tgk Khaalish masa tu... menangis2 nak susu.. ye laa ari2 dah biasa minum, sekali kena puasa lak.....tp mana bole minum sayang..doc soh posakan....nanti nak cepat sembuh kan.... .after 3 or 4 days tah.. baru start feeding balik....just imagine sebelum dia kena infection tu dia dah minum about 35ml per 3hrs.... then skang start blk feeding only 3ml per 3hrs.... kena very careful wpon doc cakap chances utk kena lg tu agak kurang laa....



sbb kena puasa, doc masukkan nutrition



so mulaa laa semuanya blk..tp yg peliknya wpon masa tu dia minum sikit, berat dia naik pulak....doc & nurse pon cakap wpon tak bagi susu tp diorg masukkan nutrision dlm bdn dia so wpon tak feeding berat dia makin naik laa plak.. lebih byk dr masa dia fullyfeeding dulu.... dlm seminggu tu dah ok dah semua... tgk2 jadi lagi sekali.... tah camne ada lg infection, then puasa ler lagi si kecik mama ni huhuhu..then proses yg td tu start buat semulaa lagik, for the 2nd time.... huhuhu....sampai laa berat dia dah naik 2kg lebih dah pon..dia still dok dlm incubator lg masa ni huhuhu.... akak2 dlm SCN tu pon semua dok cakap2 ngan dia, cepat laa baik..Khaalish ni taknak blk umah ker etc hehe.... papa kata Khaalish dah bole jadik ketua murid laa kat dlm Cot tu...sbb dia laa yg plg senior skali dlm SCN tu... baby2 yg masuk sama dia semua dah lama kuar dah haa :)...


graf berat dia....dah semakin naik..

bila nak kuar ni sayang...syok ke dok dlm ni :)>..


sampai laa , masa tu papa dtg on weekend mcm biasa... masa gi tgk dia ari Jumaat pg tu, nurse2 cakap...prof ( Head of SCN ) tgk Khaalish td...dia kata kalo takde apa2 ptg ni or besok Khaalish dah bole kuar...huhuhu... masa tu rasa mcm tak pecaya lagik... takpe jgn gembira sgt... sbb Khaalish ni unpredictable... sekelip mata pon kdg2 dia bole berubah jgk hehe..tp tgk gaya tu mcm dia dah ok dah hehe..

so after smayang Jumaat mama & papa dtg lagik... bila masuk je, nurse ckp... nanti tunggu prof. cek laa kak.... kebetulan time tu prof datang and cek dia...terus prof. tu tanya nurses kat situ.. berat dah baper... dah 2.4kg... so ok laa ...bole discharged laa.. huhuhu..senangnya biar betul doc ni..... sampai nurses tu pon dah risau sbb diorg takut Khaalish tak baper ok lagik.. hehe tp dah prof. dah bg discharged , apa lg... papa terus siap2 blk amik Nek Su kat Pandan, sambil mama tunggu dia masa tu huhu...... so finally dlm kol 4lebih... dah setel semua... finally.. bwk laa dia blk hehehe..... tp itu pon macam2 laa nurse2 kat situ pesan, cara nak jaga dia etc.. ye laa diorg pon risau jgk.. sbb baby yg tak cukup bln ni.. mmg kena bg extra extra care, sbb antibodi dia tak kuat.. so senang kena penyakit kalo kat luar tu... bkn mcm baby biasa...


Apapon, makasih byk2 utk staff2 ward SCN PPUM, doctor2 and nurses yg telah menjaga Khaalish dgn baik sepanjang 41 hari dalam rumah keduanyaa...dgn segala nasihat & tunjuk ajar semuanya......maklumlaa kami, 1st time jadik parent, dan dlm keadaan yg tak diduga lak kan... lucky Khaalish masuk SCN sbb byk benda yg mama & papa dpt dr nurse2 kat sini, baik2 semuanya.... hanya Allah s.w.t sahaja yg dapat membalas jasa kalian...... :)...

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com