Wednesday, October 31, 2007

entry tak sihat lg..

mama wrote :
Khaalish dgn mak uda, angah, along & kakak nayli di hari raya...

lama tak update.. bukan malas ..cuma koleksi gambaq2 raya ada dlm simpanan papa.. lom sempat transfer lg ...so tak leh ler lg nak update gambo raya kan hehe

lately, semua org tak sihat.. weekend aritu..Khaalish pon tak sihat jgk.. papa ckp Khaalish selesema.. then bila mama balik Khaalish dah start batuk2 pulak... huhu... mama cukup takut kalo Khaalish batuk kembali... takut sejarah hitam di hospital Kangaq berulang..

and betul pon... sejarah hampir berulang.... huhuhu.. ari Sabtu be4 blk Kangaq kami mencari specialist 1 Aloq Staq.. last2 p kat INS Specialist Centre ke apa ke namanya , nanti mama tgk blk kad tu... hehe.. jumpa lak paed nye Dr Farid tu, kebetulan ler pulak kawan kepada abg iparku abg domie..hehe.. dia kenai papa... so sembang2 cita2 dia kata sbb Khaalish dah biasa kena broncholitis aritu ( wahaha mama termalu sbb dgn konpiden nya p sebut bronchitis hahaha ), so kalo kena skali lg... probabality nak kena asthma tu adalah tinggi huhuh.. ciannya anak mama...

blk Kgq... betul la... nafas dia dah tersekat2, mcm org penat tu... apo laie.p lg klinik laa, buat nebulizer.. doc advice soh buat at least dlm 3 hari la. huhuhu..3 kali p buat..mlm2 buta kol 4 pg p hospital nak buat nebulizer sbb dia bgn2 je terus penat... nasib baik takdak org pon.. MA tu kasik masuk terus je.takyah tunggu2 pon..and alhamdulillah kali ni tak dak infection macam 1st time duluu .. 1st time dulu siap demam2 lg..itu yg kena infection kena tahan ward terus tu.... tak mau laa dok ward lagi mama yg traumaa haa hehehe..

sampai ari ahad tu... and sampai skang..dia dah ok dah sket. .mama pon EL la.. dia asyik merap ajaa haa.. pantang nampak mama tak dokong dia menjerit jer nak suruh dokong.. nak blk keja pon tk sampai hati haa....selesema & batuk masih ada.. hidung masih tersumbat.. tp penat tu alhamdulillah..dah tak penat dah macam aritu.... dan ke aktifan dia makin melampau2 lak mcm tak sakit apa pon haa hehe. .

harap2 Khaalish terus recover dr batuk + selesema ni.. sementara mama search petua2 camno nak elakkan batuk & selesema for baby ni.. mama jumpa macam2...ada syor suruh amik madu..kak pida ckp amik madu + habbatus sauda'.... dia kasi kat Hakim, tgk dah byk perubahan la...mmm ada jgk igt nak cari ubat kampung.. mana laa tau.. selagi bole berusaha & berikhtiar...kita cuba la kan.... tak salah rasanya....


sbb mama takut nanti Khaalish kena asma... kena pakai inhaler semua etc.... Ya Allah....jauhkan dan sembuhkan laa anakku ini ...Amin.....

so entry kali ni di akhiri dgn apa yg budak kecik ni dah pandai buat so far.. 9 tolak 2 bln.. so utk umo sebeno dia da 7 bln setengah.... dia dah pandai :


  • menyulur2, pantang lepas sekejap jer dah jauh ke depan dia pegi haa ..aktif sungguh anakku itu .. & dah berjaya mengangkat2 badan & bontot die... tp dok goyang2 jer la pastu jatuh blk ahakss....nak bukak langkah merangkak lom reti lg hehe.takper....step by step sayang...
  • dah pandai memanjat2... pantang dukung jer mesti nak panjat badan punya.
  • dah pandai meluahkan ekspresi dia.... mcm kalo kita buat tak heran je kat dia.. dah pandai buat2 nak nangis nak suruh ambik dia hehe.. tu ler mama nak wat keja pon camno.. pantang nampak mama jer dah hulur tgn soh amik dia haa hehe... yg plg lawak skali... kalo takmo tido...pandai pulak dok geleng2 kepalaa takmo tido...aduh sapo ler yg ajo dia tu tahh....
  • dah kenal org... kalo org yg tak kenal... dukung sekejap je dia nak.pastu mula laa buat muka sebek dia tu then plg kat kita soh dukung dia blk huhuhu... lucky Khaalish kenai mama kan wpon mama balik seminggu sekali je... huhu.. mama plg takut kalo Khaalish takmau ngan mama :((...
  • dah pandai menyahut kalo org panggil nama dia...
  • dah pandai berebut... pantang nampak tangan papa kat gear kereta.... bole dia p tolak tgn papa dia nak take over gear laa konon2 tu... amboi2...kecik2 lg dah nak ganti Kimi Raikonnen ker sayang heheh....
  • and 1 lg mama almost lupa...gigi dah tumbuh huhu... dah nampak putih kat gusi bawah tu.... patut ler gatal jerr gusi tu yek.. hehe..

dan Khaalish jugak suka pada benda2 ini:

  • plg2 terujaaa laaa kalo tgk kereta or motor or benda2 yg bergerak nii.... pantang nampak keta jaa... dan2 kaki tergedik2 nk p kat keta..maklumlaa , igt org nak bwk dia ronda2 le tu hehe.... mmg ler anak mama ni suka beno kat kereta ha... mcm papa dia jgk hehehe.

  • pastu suka berjalan2 p kat washing machine hehehe... pantang tok dia pegang dia bejalan jer... mesti dia tuju kat washing machine....apo ler yg menarik sgt ngan mesin basuh tu tah huhuhu... kalo dok tgk mesin tu tgh berpusing...tak berkelip2 mata haa....

  • lg satu suka sungguh tgk suis2 kipas & lampu kat umah tu......mcm tu jgk kalo tgk magnet kaler2 kat peti ais tuu. pantang tgk, teruja semacam ajaa abih di tarik2 nya magnet tu.. kat umah tok gurun tak tekira dah berapa byk dahh dia jatuhkan magnet tu haa hehe...

  • sungguh suka bercakap2 bahasa dia...apapapaappaaa....awuuu awuuu awuuuu... ntah lerr apa2 yg dia cakap haha...aritu mama ajar sebut papa... dia dah pandai sebut hehehe.. tp bila suruh cakap kat papa dia tak sebut lak hehe, takpe mama ada bukti... wan dgq masa mama ajaq dia sebut tu hehe...

itu aje yg mama igt so far... lain kali laa mama sambung lagik...daaaa....

Wednesday, October 24, 2007

and I miss U much...

mama wrote :

mama miss u so much sayang.... be good there with papa & tok ok... :(((

Wednesday, October 10, 2007

Selamat Menyambut Aidilfitri.....

picture courtesy of che din @ http://hafizmsy.fotopages.com/ , huhu... alamak kantoi ler pulak baju raya hehe...

Assalaamu'alaikum Wbt..

Mata kadang kala salah melihat....
Mulut kadang kala salah bercakap....
Hati kadang kala salah menduga.....
Maafkan segala kekhilafan yang pasti ada....


Sungguh cantik kain pelekat....
dipakai orang pergi ke pekan....
hari raya semakin dekat......
silap dan salah mohon dimaafkan...


Berharap padi dalam lesung....
yang ada cuma rumpun jerami....
harapan hati bertatap langsung...
cuma terlayang di blog ini.....


Sebelum cahaya syurga padam...
Sebelum hidup berakhir....
Sebelum pintu taubat tertutup....
mohon maaf zahir dan batin....

"buat semua kenalan dan silent reader kat blog ni, hehe..mama tau ada yg membaca wpon takpenah ada komen tol tak hehehe... mohon maaf andai ada yg tersilap kata..terkasar bahasa..tersentuh hati... Semoga Syawal yg bakal menjelang ini memberi seribu kemenangan dan keberkatan buat kita semua..."


Salam Aidilfitri...mohon maaf zahir batin
dari kami sekeluarga.... KIMI, IDAA & KHAALISH HAKIM :)...

Sunday, October 7, 2007

Jalan-jalan Buka Puasa...

mama wrote :
'ni entry yg mama copy paste dr fotopages mama http://luvteja.fotopages.com/ hehe...mama malas laa nak tulih dua kali hehe.. sila abaikan penggunaan kata ganti diri di entry ini okeh.. hehe....dan juga abaikan sekiranya gambaq2 makanan ni akan membuat org terliur di bulan2 posa ni...ampun yek hehe...'
ari sabtu bebaru ni, gi bebuka puasa ngan my parents kat luar ..skali skala apa salahnya kan...well mak ayah aku benonya mmg suka mkn2 kat luar camni hehe..kalo dulu tiap2 kali aku & adik aku blk kg, mesti kami gi makan2 kat luar gini hehe,tp sejak ada budak kecik dah lama semua org tak gi mkn kat luar kan...


so aritu ckp kat hubby, jomlaa kita blanja mak ayah mkn , dah lama tak makan kat luar hehe.. the problem is, time bulan posa ni...tetiba lak kebykan kedai2 makan yg belambaq2 kat kangaq tu tutup pulak huhuh... well adalaa kot kedai yg lain yg bukak tp kedai yg memenuhi citarasa ayahku yg cerewet makan itu hanya ada 2 aja hehe... so last2 decide p kedai yg satu ini lahh...wahh, booking pukul 3 ckp nak makan apa siap2... sampai2 jaa... mmg logik ler kena booking, penuh siott , and semua org pon booking jgk rasanya sbb kat meja lain pon dah siap terhidang certain lauk yg dah di order huhu.. kiranya adalaa satu dua family yg mai walk-in kot, meja kosong ja... lepas berbuka baru diorg dapat makanan hehe...


buah kurma pembuka hidangan....


tomyam campur...... well campur udang & daging ajor huhu...


so utk bukak posa kali ni...di ROSNANI TOMYAM, Jln Kaki Bukit Perlis - utk pakej 4 org makan... tomyam campur + ikan kerapu masak stim + daging masak merah + sayur kailan + telur dadar + sambal belacan + air 1 jag = RM 40 shj.. murah ker? hehe bole la... + kerabu betik + sotong goreng lagik total kena bayo rm 51 sahajo... hubby aku ckp sedap kat sini hehe... well ni baru 1st time bawak dia kat sini...

tok request for kerabu mangga...tp mangga takdak la.. betik pon betiklaa huhu

telur dadar...

sotong goreng yg dah tinggal setengah pinggan aja..


sambal belacan ni...wajib ada, mama's favourite....

aku lak, suka gak mkn kat sini, wpon servisnyaa mmmm... very the lambattttttt nyaa tatau nak habaq laaa, mmg plg lambat laa slalu nyaa bila time aku mkn di sini... kalo takdak org pon plg awai setengah jam baru leh dpt huhuh..nasib baik makanan dia sedap kalo tak idak kuasalaa aku nak menunggu lama2 ha... aku kan pantang kalo bab2 kena tunggu lama ni hehehe...

sambung gambar lagik :

katanya daging masak merah,tp papa kata mcm masak kicap je hehe


and dishes yg last skali sampai.. ikan siakap masak stim limau... idea papa..huhu sedaplaa... wan siap perli2 mama lg..dok hirup2 sgt, bawak bungkus blklaa kuah tu huhuh....


and budak kecik buat apa.... budak kecik tido dgn nyenyaknyaa masa kami berbuka puasa hehe.. baik dia kan...kasik can le tu hehe.. sbb kalo kat umah, time org bukak puasa dia pon sibuklaa nak bukak puasa skali hehehe..



cepat mama makan..kang Khaalish bgn kang hehe...

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com