Friday, January 30, 2009

Lama tak update....

mama wrote:



hi...i'm back.....

lama tak tulis kan...been very bz laaa...papa pon sama bz sokmo ngan keja dia... every weekendpon keja ha huhhuhuhu...

lgpon nak online pon susah skang..maklumla... streamyx kat kangaq dah potong..then broadband pon sama huhu..tepaksa la..kalo nak online sekejap2.... tepaksalaa dial tm 1315 yg mahal tp lembap gilosss mcm hampagasss tu huhuhu..



ni pasaipaa free...sbb blk Gurun le... bole le online hehe...apa cita terbaru yek..takdak apa..melainkan mama dah start posting ke sekolah baru...yer... posting di skolah di Jitra sara weh... lupa lak aku nak habaq kat hang.......

so far masih berulang alik dr Kangaq...jauh le jgk..almost 70km....tiap2 pagi mama kuar kol 6.30 huhuhu.. ye la....school kan masuk 7.30....bwk mmg laju ler..kalo tak harusler nak sampai be4 7.30 tu kan hehe... org baru tak elok tunjukkan bad repo.....

anyway... cari punya cari...dah dpt laa umah sewa around aloq setaq.....tp minggu dpn le kot bole masuk rumah..so me berulang laa lg buat seminggu ni huhu....

tak sabar jgk pon ada nak umah ni...wpon bkn umah sendiri hahaha... maklumlaa..... kami 1 family kan tak penah dok skali...wahhh.... kali ni harus ler baru betui2 rasa jd bini org.... kalo tak dok umah mak sendiri or mak metua...... masak bole ngelat2 sket... kekeke ( sket2 jer byk2 kang jadi menantu hantu lak hehe ).... kemas rumah pon sama kekeke...well bab kemas mengemas ni I no hal... tang bab memasak2 ni yg kureng sket hehhehe...

k ler... bdk kecik dh bgn... ciow dulu..

Wednesday, January 14, 2009

Selamat Hari Ulang Tahun ke 2 sayang....

mama & papa wrote:


2 years ago.........

his first day.....


the worst condition......


2 years later.......


dah besar dah anak mama & papa......


"HAPPY 2nd BIRTHDAY SAYANG....."


masa entry ni di publish oleh papa & mama tak ada di sisi Khaalish la sayang.... sbb mama ada kursus di Klang .. & papa dah tentu kat office.. dan ptg ni papa kena balik gurun. esokkan hantar wan gurun dialisis.. sabo ye sayang...esok mama balik...nanti kita beli celebrate kek hehe... Khaalish kan dok merengek nak kek + api ( lilin ) je hehe....


diam tak diam Khaalish dah umur 2 thn..... serasa baru semalam mama melahirkan Khaalish & berulang alik selama 41 hari melihat Khaalish di dalam SCN dahulu...... cepatnya masa berlalu...... sekecik2 Khaalish yg hanya 1.68kg saja dulu... now dah rancak berlari dengan mulut yg petah bercakap nya....


sempena besday Khaalish yg kedua .... nak buat catatan sket ttg develepment & achievement Khaalish setakat ni..... dah malas kan mama.. kalo dulu...almost every month mama buat... tp la ni bole plak mama main buat summary je ... padahal itu le yg penting....tu ler tujuan utama papa buat blog ni adalah utk ceritakan perkembangan Khaalish.....kalo ada apa2 senang nak rujuk kat sini... ni hal2 lain lak yg lg byk.... utk thn ni mama akn lebih alert ttg bab2 ni seperti yg di pesan papa :).......


kayla.... meh kita tgk menjelang umur Khaalish 2 thn ni....



APA YG BUDAK KECIK BOLE BUAT DAH......




  • Khaalish dh bole bejalan thn ni... actually Khaalish lambat sikit bole jln... dlm 1thn 3 bln umur dia baru dia bole jalan :)...tp tak sampai 2 minggu pon dia jalan...terus dh berlari hehe.. maklumlaa...sebenarnya dh lama dia patutnya leh jln... tp tak confident kot tu yg lambat nak dpt enjin tu hehe..

  • dah pandai cakap.....sbb dia sgt suka ikut apa yg kita cakap.... apa saja yg kita ckp dia akan ikut...

  • for eg... mama turun... mama duduk...papa balik ( aksi di muka pintu tiap2 kali papa balik keja ).... khaaishh nak mandi.. nak airOO... ( susu dia )..... mama okong ( dukung ).... .... nyanyau bawak...upin ( dolphin dia dia panggil upin ) bawak....

  • suka bercakap dgn gunakan kata ganti nama diri dia... for eg. khaaishh mandi koammm ( Khaalish mandi kolam )...Khaaishh pi... Khaaishh shooaatt ( solat )... Khaaishh naik car.... Khaaishh makan etc....

  • yg plg latest....dah bole buat 4 words dlm 1 ayat.....

  • bole nyanyi & joget... lagu feveret ialah lagu aku cinta' by Aizat.. huhu benonya tajuk lg tu Hanya Kau Yang Mampu kot.. Khaalish le yg kasik tajuk aku cinta tu...

  • dah reti bukak DVD sendiri...haha....cari cd masukkan dan tonton.. ( aritu dia suruh Tok Gurun petik suis (sbb tinggi tak sampai... pastu dia lak ajar Tok camno cara nak bukak CD haha..... )

  • dah agak pandai bilang 1 - 10.... tp kena rajin bilang2 sama dgn dia la........ hehe....

  • kalo ABC..... takat ABCDE ja laaa hehe...

  • dah tau... Upin tu Ikan... Nyanyau tu Kucing, Cat.... hehe...

  • sebenarnya.... di sebalik aksi baiknya di depan org.... dia sangatlaa lasak di rumah.... dah tak tekira dah bapa kali kepalanya benjol or jatuh etc..... kalo dia bgn tido... seminit pon dia tak rehat..... main aja kejanyaa..... tak penat2 lak tu... heran bin ajaib mama tau...



SAKIT DEMAM BUDAK KECIK............



  • bapa kali yer Khaalish demam thn ni... mama tak igtla... tp average setiap 3 bln Khaalish mesti demam & batuk & selesema and automatically terus PENAT laa....p buat nebulizer kat hospital pukul 4 pg tu adalah perkara biasa bila Khaalish demam

  • cuma thn ni takdak laa episod hospital lagik mcm thn 2007.... paling teruk masa bln 4 be4 mama p kursus BIG ( demam sampai naik ruam merah mcm alien seluruh badan....alergi antibiotik Klinik Faizah ).... & 2nd teruk masa mama awal2 praktikal.... bln 7( masa ni 3..4 hari tak nak minum susu...sampai kurus jadiknya...

  • di sebabkan kronologi penat dia ni.... setelah byk klinik kami p... bkn apa..slalu nya bila Khaalish sakit tak bape jln sgt mkn ubat klinik.. huhu...tu laa agak sukar bila takdak 1 pon klinik pakar Kanak2 di Kangaq.... mlm2 terpaksa ke Alor Staq ha....

  • then akhirnya kami akan p jgk kat Dr Farid kat INS Aloq Staq.... hehe...yg bestnya sbb Dr Farid ni kawan Abg Mie... so biasanya dia tak charge consultation fee pon...charge ubat ja... & lg 1 bila kita ada kemusykilan pasai penyakit bdk kecik ni.... dia selalu akan terang panjang lebar dgn detailnya... tp 1 tak bestnya.. dia slalu kaitkan teori dia yg Khaalish ni akan kena asma mcm Pak Long Domie & sepupu2 dia huhuhuh...mmgla penyakit asthma ni keturunan....tp Khaalish hanya penat bila batuk & selsema ja.. hari2 biasa dia ok je huhu... tak penah penat pon.....

  • kesimpulannya dia suruh jaga supaya jgn bg Khaalish kena attack penat lg huhu.... kalo tak..kena pakai inhaler le jawabnya...uhuhuh.... tp berita baiknya... for the 1st time dlm masa 2 thn, latest demam bln 12 ni.... dia tak penat dah.... alhamdulillah...mama harap2 akan bertambah baik laa lepas ni.... (maybe berkat khasiat INTRA.. hehe)

  • so harap bila cecah umur 2 thn ni... Khaalish dah bole buat insurans... ( dulu nak buat kena reject sbb Khaalish prematured huhu.... comp insurans suruh tunggu sampai umur dia 2 thn )

  • next check-up in PPUM will be on June 09....


LATEST INFO BUDAK KECIK...


  • susu utk Khaalish jgk kami dah tukaq... maklumlaa dh sethn lebih... kalo dulu minum NOVALAC yg dibeli kat farmasi je ( Khaalish susah nak berak )... tp bila doc kata tak sesuai sgt bergtg pada susu tu bila dia semakin besar plus memikirkan harganya jg... so cari punya cari....skarang Khaalish minum DUGRO EASY DIGEST tu :).... alhamdulillah...so far sesuai.... tapi bukan yg susu tau.. yg coklat.. huhuhu

  • berat terkini...10kg lebih... kurus je Khaalish kan.. tu ler tak bape nak makan... pampers Huggies size L..


YANG DISUKAI.... YANG DITAKUTI......YANG JADI HABIT DIA.....



  • sgt penakut dgq bunyi mesin eg...vacuum...blender.....
  • binatang kegemaran masih lagik nyanyau ( kucing )...
  • tido mesti bertemankan nyanyau busuk dia tu.... kalo merajuk2 pon cari nyanyau dia jgk utk mengadu domba...and ada 1 bear baru.. Dolphin Hijau yg makndak belikan .. tp Khaalish sebut Dolphin tu Upin...
  • suka berkawan....masa ada angah..along ...kak nina...abang ee semua masa cuti skolah aritu kat umah tok ni.... mama pon dia tak heran dah huhu...
  • tp hanya suka budak2 je.... kalo org tua2 nak dukung... kirim salam ler kalo dia nak huhu... tp kalo bg kakak2 or abang2 dukung dia...takpe huhu
  • kalo tido di Kangaq...tgh2 mlm mesti bgn cari Wan....sampailaa Wan tidorkan dia blk baru tido semula... tp kalo di Gurun tak penah le plak carik Wan dia huhu....
  • dulu suka iklan tv3...pastu now iklan DiGi yg itik tu pulak...
  • kalo dgr lagu2 Indon...mesti cakap..' LAGU PAPA' hehehe
  • yg dia suka makan.. roti bakar....cicah kaya...
  • suka main mesin2 yg ada bunyi eg microwave...washing machine...
  • menjadi cucu kesayangan wan gurun... cucu ni je yg rajin dok melayan wan.. hehehe..
  • sangat sukakan kereta .. boleh dikatakan wajib papa kena bawa dia pusing2 bila papa balik dari keje... car tak habis2.. kadang2 tgh malam pun.. huhu
  • kalau mama call papa je.. mesti ckp kakak... emmm. tau kenapa?.. sbb kalau papa balik je keje.. mesti dia ajak masuk bilik & nak tgk video dalam handphone papa.. dan selalunya dia sebut kakak utk mewakili video2 tu... yg peliknya, handphone mama tidak pulak dia nak tgk video..

& LASTLY.....AKSI-AKSI NAKAL BUDAK KECIK....

  • budak kecik ni...kalo depan org.... mmg sangat baik....senyap jer ..semua org cakap mcm tu..... tp yg org tatau... di sebalik bila enjin dia dah panas huhuhu..... ini ler dia budak kecik ini ......





finally........



SELAMAT HARI ULANG TAHUN KE2 SAYANG.... MOGA MEMBESAR JADI ANAK YANG BAIK & SOLEH....

PAPA & MAMA SAYANG KHAALISH SELALU........



muahhhh3......lots of luv... huggsss & kissess from mama & papa.......

Wednesday, January 7, 2009

Selamat Datang 2009....

mama wrote:

mmm... sedar tak sedar dh setahun lagi berlalu...kejap je arini dah ari ke 7 dlm 2009 dah.... benonya entry ni dah tulis sket masa 1Jan... tapi tah la...mcm takdak idea lak nak tulis apa...so mama biarkan aja tunggu idea datang.... :)..

sempena berakhirnya 2008 ni... mama nak buat summarize le apa yg berlaku thn lepas ... me igt2 lupa lak..tp takpa.. one by one...

- thn 2008 bermula dgn situasi yg sgt berbeza bg kami sekeluarga... memandangkan status mama yg kembali jd pelajar setelah bethn2 tinggalkan buku .... tp yg bagusnya..sbb mama dh kembali duduk di sini...so after 2 years no more tiket bas Srimaju @ Puduraya @ Jumaat 6.30ptg or Bas Supernice @Gurun @ Ahad 12.00tghmlm.... or Hotel Midah hahaha.....

- tp thn 2008 jgk agak kelam kabut bg kami... sbb jadual mama yg sgt pack.. well KPLI biasa la... tak sempat relax pon huhu..assign ...kursus etc. ... papa pon bz ngan 'master' & keja ofis dia...... so mama rasa wpon mama akhirnya duduk ngan Khaalish... tp mama masih tak dpt tumpukan perhatian sepenuhnya jgk....kadang2 mcm terpaksa abaikan Khaalish pada Wan & Tok dia.... bukan niat mama...tp kalo mama tak buat mcmtu... mama tak dpt abihkan keja & assign yg dtg bertimbun2 tu.....pada Khaalish & papa.... I'm so sorry...

- tp yg best nya jgk... memandangkan cuti mama dah tetap....( cuti sekolah )... so dlm bz2 tu sempat le menyelit p bercuti... kebykannya sbb ikut papa outstation la..... then terus ikut becuti.. nak listkan cuti2 Malaysia thn ni ...
  • cuti skolah bln 3 - ikut papa meeting @ Kamalodge Taiping
  • cuti skolah bln 5 - p KL..... kenduri besan Tok & checkup Khaalish, p JB...jalan2
  • cuti skolah bln 8 - p Ipoh kenduri
  • cuti skolah bln 11/12 - p Taiping again.... p Penang.... turun KL lagik....
  • cuti between exam mama & kursus Induksi - sempat lg p Kelantan..
  • cuti yg dah tak igt cuti apa - ke Taiping lg 2 kali.... p Langkawi....

wah...byk jgk cuti-cuti Malaysia thn ni yek... dlm bz2 pon sempat lg round hehe...tp cuti2 luar Malaysia je belum... huhu..insyaAllah...thn ni...tunggu mama dpt gaji dulu adalah rezeki lebih Amin :)....

- thn ni kami dpt anggota keluarga baru ...iaitu adik Linn..si comel Ellin Maisarah... anak adik mama......

- apa lgk yek.. cita perkembangan Khaalish la pulak..... dh lama kan tak cita pasai Khaalish... huhu...takpalaa yg ni mama simpan dulu utk entry ulangtahun Khaalish nanti yek....

- oo ya laa ....thn ni jgk...finally...berkat paksaan papa, mama dah bole drive after 11 years ada lesen terbang kekek... berjaya beli keta ngan duit sendiri hehe...

- Wan Gurun jgk agak tak sihat tahun ni.. bape kali jgk kuar masuk hospital... but lately mcm dah ok je nampak... hopefully kesihatan Wan akan bertambah baik thn ini...


- for now... mama dh abih belajar...dan alhamdulillah mama pass dgn cemerlang hehehe... ok laa... sbb mama igt takleh gi dah...maklum ler classmate semua muda dr mama.... mama lak dh bethn2 tinggalkan buku2 semua ni...otak mmg dah expired dah pon..mmg double keja dr org lain mama kena buat....

- ditambah dgn penyakit mudah lupa & 1 lg penyakit tu hehe papa tau laa yg ni sbb tiap kali mama buat papa mesti tegur... ma.... buat lg huhu..... yes.... I have nak kata penyakit kaa habit yek... yg mana bila mama maksudkan lain...tp mama ckp lain hehe.. cth... mama maksudkan peti ais... tp mama sebut mesin basuh wahahahah..... yg mama rasakan amat2 ketara semenjak mama melahirkan Khaalish.... tp skang mama rasa taklaa seteruk dulu kan pa hehe... maybe berkat belajar blk kot... otak jd sentiasa berfikir.... masa keja kat tpt lama dulu otak dah tepu huhuhu.....

- actually now tunggu nak posting aja... yes mama dah tau negeri cuma skolahnya je belum confirm lgk... so tunggu I confirm skolah mana dulu then tell later okeh.... mmm... berkenaan yg mama dpt course lain tu...mmm camna nak kata ye... deep down inside..mama mmg agak kecewa .... sbb... mama mmg suka apa yg mama belajar ni dr skolah lg... & kalo status mama masih bujang....mama tak kisah pon di hantar ke pedalaman Sabah or Swak... sbb di situlaa tempat utk kutip pengalaman......

-tp status & komitmen mama adalah isteri...& ibu... & tak mungkin laa mama sanggup ptgkan diri utk ke sana.... masa utk mama kutip pengalaman tu dh berlalu & pd adik2 bujang classmate mama yg ke Swak je laa mama hanya bole dgq experience diorg..... mungkin ada hikmahnya di sebalik semua ni... ye laa... mana tau mungkin bidang pendidikan khas ni yg lebih sesuai utk mama.... sbb di bidang baru yg mama ditugaskan mengajar ni....mama have nothing ...zero in my mind nak ajor apa..... pon satu cabaran yg sgt berat tu.... tp takpa...insyaAllah... doakan hati mama ikhlas nak mengajar nanti... :)...

- so apa harapan utk thn baru 2009
  • kami 1 family bole settle down... tinggal 1 bumbung dh...tak kisah laa kat mana pon... bkn nomad je mcm skang... hehe
  • status kewangan akan bertambah baik... :)...sabar2 ye pa tunggu mama dpt gaji...confirm...
  • harap kerjaya papa akan bertambah baik :)....
  • rumah kat Ampang siap & bole masuk... huhuh ...ni kalo tak siap jgk panggil Karam Singh Walia ni huhu..
  • kami sekeluarga di beri kesihatan yang baik......papa ...mama...Khaalish....Tok2 & Wan2...

itu aje... moga 2009 akan lebih cemerlang.....

buat semua...marilah kita sama2 mendoakan kesejahteraan saudara2 seIslam kita di bumi Palestin yg dibedil tanpa belas kasihan oleh Israel itu...Amin..

Jalan-Jalan Ke Taiping - Part 2

mama wrote:

agenda seterusnya...be4 check out... bergambo dulu di Kamalodge Resort ni..... cantik tau kat sini.. masa mama publish entry kami p sini bln 3 dulu.... ramai member mama tanya kat mana tpt hg p becuti yg cantik tu hehe...

bg mama kat sini mmg sesuai ler kalo sapa yg nakkan privacy & ketenangan... sbb org tak ramai..kolam dia sgt sesuai laa utk bdk2 mandi... & tpt dia plak mcm ala2 ekslusif le sket.... wpon agak menyeramkan haha ( situated tepi Taiping Cemetery War & ada 1 bukit besar kat betul2 belakang tpt ni)....

so kalo sesapa berminat nak in4 lebih pasai Kamalodge ni.. lawatla di sini ..wah jd promoter lak aku hehe... cuma mama harap servis dia akan bertambah baik le sket... 2nd time mama di sini... servis dia dh agak kureng laaa compare to masa 1st time dulu.. 1st time dulu servis tip top.. yorr laa masa tu mama stay dlm 3 mlm jgk di situ.. tp kali ni sat ja....24jam pon tak sampai tp servis sgtler kurengg tauu..

cth servis yg sgt mama bengang ialah bila tv tiba2 rosak & minah reception itu bg mcm2 alasan ..last2 sampai checkout technian batang hidung pon tak nampak.... nasib baik kami stay sat ja... kalo 2,3 ari mmg harus laaa mama p buat 'serbuan terbuka' kat receptionist tu..hehe..jgn tak caya mama buat sungguh tau... mama sgt contra ngan papa dlm bab2 ni hehe...

so harap ler pihak mgmt sini lakukan sesuatu utk perbaiki servis dia tu... syg laa kalo tpt cantik...tp servis....nan adooo huhu... sapo yg nak p lagik....tol tak...

lupakan je la bab tu... yg ptg...tgk gambo dulu....


ramainya kakak Khaalish...

ramainya anak mama & papa haha...

abih posing....jom p zoo pulak... mcm biasala... ni 2nd time Khaalish dtg ni...1st time dulu sama abg ee...kakak nayli & abg amy...
muka tgh tunggu train

ramainya anak mama hhehe..

tak abih2 si kecik dgn payung dia..

mano pulak giraffe ni huhu..

ha...baru clear...

yg ni pon ok...

senyum Khaalish..

ha..baru nampak sign Zoo Taiping...

giliran kanak2 bergambar...
lepas p Zoo....terus blk Gurun la... & mcm biasa...di sbbkan perut semua org dh lapar.. tpt persinggahan wajib adalah di AutoCity Juru.... dan di sebabkan permintaan anak2 dara makndak ni nak makan pizza... Jom.... ke Pizza Hut le kita hehe

ha...makan kenyang2...Pak Tam belanja ni....

ishk...ada org curi amik gambo mama la :)...

tgk Khaalish mkn..... comot...

haha... actually dlm Pizza Hut sini cantikla...siap ada tpt nak bergambo lg tu...


dah kenyang...jom balik semua....

tp..bole laa....begambo dulu kat AutoCity ni bila lg kan...
sekian sahaja percutian ke Taiping pd kali ini... kita jumpa lg untuk edisi Jalan-jalan di Penang pulak lepas ni hehe...

Jalan-jalan ke Taiping - Part 1

mama wrote :

hehe.... ni jgk salah 1 xtvt masa cuti skolah aritu... actually masa weekend ni papa ada meeting kat Taiping.. yor lerr weekend pon keja papa ni huhuhuu...thn ni aja byk kali sungguh kami ke Taiping .....

memandang2 anak2 nyonyacyber yg 3 org ni ada di umah tok... maka depa tiga2 pon kami angkut p tidoq kat Taiping skali hehe.. saja bwk jalan2..

and kita tido di mana ya... hehehe.... yes...we are here again.......mama suka...suka sgt kat sini laa..... I like...... kat mana?.... alaa... kat tpt entry ni ler....

Kamalodge .... kami dtg tidor di sini lgk... jgn ada 'apa2' tau......byk budak2 ni hehe....


sampai2 di bilik ....
Khaalish buat aksi kungfu...

mcm biasa... gambo resort ni wajib amik...

time ni ramai chinese laa yg stay....

kolamnya....

budak2 kecik yg dah tak sabo2...

muka dah cuak tak kasik mandi lagik hehe...

ye ye.... Khaalish mandi ko'am....

jom Khaalish mandi lagik..

sronok tak...

Khaalish nak main apa tu...

main tembak laa mama..

kami kat bawah cendawan Pak Tam

tgk Pak Tam tgh meeting... kami sibuk mandi kolam Pak Tam takleh join...

tgh mandi ada couple tgh amik gambo kawin kat sini..
sbb sgt cantik laa view di sini..

ooo...Khaalish main air pancut pulak...

selain monitor notebook
papa monitor kami jgk hehehe....

2 be continue.......

Monday, January 5, 2009

Jalan-jalan p kenduri

mama wrote:

yes..entry tertunggak lg...dh masuk 2009 pon entry last year belum abih lg hehe..... ni masa 28hb dec aritu....masa cuti Awal Muharram... kami sekeluarga + uncle Farabi membuat rombongan ke rumah Uncle Adi di Taiping.... Uncle Adi ni 1 ofis ngan papa dulu masa kat PPAS>...

jom tgk gambo2....

seperti biasa... posing dulu...

harusle bergambo dgn pengantin kan...

Uncle Farabi & Uncle Azrul...

the bride & groom....

gambo wajib dgn pengantin :)...

tgk fotografer2 yg tekun ni...sampai tak nampak org dh ...

alahai...apa pasai Khaalish wat muka camtu..
muka mama pon nampak pelik je huhu

Uncle Farabi nak amik gambo ngan dia...

dgn kita jgk laa..Khaalish hehe...
to Uncle Adi & wife... Selamat Pengantin Baru... moga bahagia hingga ke akhir hayat bersama hendaknya.....

to Uncle Farabi... congrate for your new born Haifa.... alahai comei sgt2 :).... geramlaa mama tgk baby ....


anyway... tak terlambat lg kot kalo nak ucap Happy New Year to everyone.. moga tahun ini menjanjikan kejayaan & kebahagiaan dlm hidup kita..... Selamat Datang 2009...

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com