Saturday, December 17, 2011

vacation @ HRH.....Penang

mama wrote:

occation :end year vacation...
place: Hard Rock Hotel.... Penang
time : a week before christmas....
rate: priceless.....

curi masa papa yg sgt2 bz time ni...di hotel yg sudah lama di usha2......and becoming the only vacation we had on that school holiday......enjoyyy!!!...






















Saturday, September 3, 2011

salam Eidulfitri 1432

papa wrote :

salam eidulfitri diucapkan kepada semua pengunjung blog d.u.n.i.a h.a.k.i.m

tahun ni video edisi malas... hehe.. apa2pun maaf zahir dan batin dari kami sekeluarga. kalau nak mai beraya rumah just call k.


Wednesday, August 24, 2011

Edisi Ramadhan Day 24....

gambar Khaalish jalan2 PARAM bersama papa... tiada kaitan dgn entry :)


mama wrote:

huhu.... lagi 6 hari nak raya... okeh... apa persiapan raya so far huhu... meh kita list mcm mama list last year...

Baju raya :
- ok so far jgn kata nk basuh baju2 tu....tp baju raya wajib ni pon masih belum ada di tangan... baju raya papa & anak2 masih ada di tukang jahit Zaidi di Pekan Rabu... bila rasa2nya ada masa nk ambik baju raya tu papa yer...hehe
- baju raya mama pon sama... masih belum sampai di tangan hehe... ps - kak huda jgn lupa p ambik baju raya ku okeh.. nanti tak beraya I huhu..
- disbbkan ini jugak... pre-shoot gambaq raya masih belum bole buat.....sbb baju raya tak ada maa hehehe...
- lain2 baju raya ..... masih belum beli apa2.... noktah... maklumlaa menunggu papanya free, weekend koje... mlm2 blk kol 1,2 pagi... so hopefully esok lusa ni papa dh free yer...:)...nanti baju raya abihh pa hehehe!!!
-

Duit raya :
- dah tukaq dah.. budget sama aja mcm thn lepas... sbbnya wpon mama & papa dpt bonus... tpnya byk bonusnya...byk jugakla yg kluaq utk belanja2 yg dah diduga... eg servis PFN, KBQ, blaa3... duit bonus tu dh ada portion masing2 pon :)...

Raya di mana :
- okeh tahun ni takdak ketupat nasik daun kelapa okeh... huhuhuh.... thn ni turn beraya di Gurun... & disebabkan Tok & Wan Kangaq pon beraya di sini jgk... makanya perhatian utk sedara2ku @ Felda Tun Ghaffar Kemendore Jasin, kami tk blk kampung tahun ni yer... so utk sepupu2 ku.. silalahh simpan duit2 raya anak2ku utk di carry forward pd thn depan okeh.. I will tuntut okeh... insyaAllah tahun depan kalo umur panjang :))...
-makanya dgn ini secara automatiknya 1st time juga akan beraya di umah baru di AS ini.. so kawan2 jemput2 laa dtg umah yer....



Kuih raya & berkaitan:
- sederhana jgk... lagik kurang dr thn lepas... wpon tlg2 juai kuih utk member... tp sendiri punya beli sekadar bg ada kuih aja...& order utk mak2 jerr.... lain2 papa kata... jamu kek papa buat udah lerr kalo org mai umah wahaha kekeke...

Cuti Raya :
- skolah dah nak cuti... so cuti raya adalah seperti cuti sekolah..Sekian. :)..senang jadik cikgu takyah apply annual leave kalo cuti skolah wahaha..


ok itu jer by far....mood nak raya belum betul2 dtg... cuma mood nk cuti tu mmg dh dtg dah hehehe..... tunggu laa entry lain... bila dh start shopping raya...maybe mood betul2 nak raya akan datang kot hehe...

Selamat meneruskan ibadah Ramadhan.... moga kita akan memperoleh keberkatannya...Amin!!




Sunday, August 14, 2011

edisi Ramadhan Day 13....

mama wrote:

pejam celik pejam celik je dah almost 2 weeks kita berpuasa.... kejap sungguh masa.... entry Ramadhan pon blom sempat buat....

smalam 1st weekend berbuka kat umah... kalo tak ulang Gurun-Kangaq jer... dlm hati ada rasa nak masak... tpnya... pagi ni dah buat aktiviti berat2 ni haa...


edisi basuh & jemur 3 toto.. haiya... harus pengsan wehh... nak jimat 60hinggit punya pasai gigih basuh manual toto ni... terbaringgg okeh huhuh....

yg nayanya sampai arini toto ni tak kering2 lagik... mana la nak jangka dlm panas2 t terik tu dia bole dok ujan lebat pulak kat Aloq Setaq ni...kuasa Allah S.W.T....


edisi papa memesin rumput yg akhirnya berjaya di selesai kan.... nak raya ni kena mesin laa... so sempat laa rumput ni hijau blk time raya kang hehe...

edisi menjemoq carpet... huhu.. tu karpet ehsan mak Kangaq... mmm ada budget tak aaa nk beli karpet raya yg masih tak beli2 lagi ni mmm...

edisi membasuh...mengemas keliling umah....menyental lantai....ampun umah kecik ni pon tak larat nak cuci dah... nasib baik tak beli umah banglo hua hua hua mcm laa mampu wakaka....

& kat mana dua budak kecik ni... hahaha..... acara mengalih perhatian supaya tak kaco kerja papa & mama... taraaaa...... mandi laa kolam tu sampai tergolekk dokkk sejukk okeh kanak2 ribena......

selesai semua around 1pm tu... mama & papa dah almost pengsann haha tipu la takle sampai pengsan pon..tp kepenatan yg amat la...... itu baru mengemaih luaq umah tu..itu baru umah kecik tu..... masuk dlm umah... hadoiiii..... kapal pecah lagik oleh hero2 kecik.... terusss peninnn2..... so terus mood malass mai ajala wpon dlm umah still macam tongkang pecah bole gitu hahaha.... penat sehh puasa okeh.......dlm hati no wonder laa orang kaya2 ada tukang kebun and bibik hua hua huaa...... sapa laa yg nak kuasa buat keja2 ni ari2...tak larat weh... ni pon bebulan skali haa pon penat tak hengatt dah huhu...


so tu jer laa aja edisi mengabihkan masa bersama2 keluarga di hari minggu....

Selamat meneruskan ibadah Ramadhan....:)


Friday, August 5, 2011

Tuesday, July 26, 2011

Cerita 25072011........

mama wrote:

huhh...what to story yer....


cerita papa :

haha...jgn tatau...rupa2nya... bersungguh2 betul papa kali ni.....so mama biasala.... nk buat tak pandai... tlg promote bole laa hehe... dan ini laa buktinya....

daaa....our 1st customer hehehe... tqvm kak ena.... harap2 baby2 kt dlm tu tak kempunan la yek hehehe....


& dgn ini rasmilaa papa ambik tempahan kek for hari raya ni hehehe.. tataulaa mama bila masanya papa nk buat tu... dgn nanti ada meeting laa blaa3.. well mama tlg yg sonang2 aja bole laa .... cuci telur.. and ... apa lagik ek hahaha... takdak apa yg bole di buat lagik laa... yg lain2 semua papa yg kena buat sendiri hehe.....

so sapa nak order bole laa order yek :)).... ( kasik promote ni... )

ooo btw papa sempat kaa nk buat ni... esok & lusa ada order 4 biji kek dah ni haha.... esok seharian tu nk p outstation tu :)....


cerita Khaalish :

ptg smalam ambik Khaalish... dgn muka yg ada kesan cakaran merah hampir2 kena mata... bila ditanya dia jawab gitu2 ajer...huhu..... so pagi ni mama tanya lagik apa yg jadik...then barulaaa dia cakap kawan dia Danish buat.. dia cakar kat muka Khaalish... laa haii... mama kata..napa Khaalish tk cakap kt cikgu... bapa kali dh mama pesan... kalo org buat Khaalish kena cakap kat cikgu kan.....takpon Khaalish buat ja dia balik hahaha.... bole ka gitu kekeke....

so pagi ni masa antar dia kt taska mama just inform je la cikgu dia tu.... bkn nak marah ke apa cuma inform jer.... dia pon mintak maaf laaa.... ya la kita pon paham bdk2 biasa laa tuu..

takpa bg mama dah lama dia di belai2 kan esp bila menjadi cucu Wan kan.....so inilah masa dia belajaq.... biaq Khaalish belajaq utk defend diri dia di dunia sebenar hehe... wahh mcm dh besaq padahai baru 4 thn maaa...


cerita Fawwaz :

then masa ambik abang jgk...cikgunyer datang ckp kt mama...nk tukarkan Fawwaz ke tpt abang dia.... katanya Fawwaz dh besaq dh tk boleh dah dok kt taska bdk2 kecik kt tpt dia tu.... asyik ler keja membuli bdk2 yg kecik drp dia haa huhuhuhuh.....so dok kt tpt abang bole jgk blajaq2 baca doa etc...... mama kata ok laa tukaq on takpa lagik senang antaq satu tpt ja.... cikgu dia kata apa ' abang bagus.... baik.... takpa biaq adik jaga abang lak ' hahaha... tak tahan2......

itu laa cerita dua hakim mama.... Khaalish Hakim & Fawwaz Hakim.... :))




Thursday, July 21, 2011

Cerita Semalam....

mama wrote:

smalam adalah hari dua kanak2 yg dah lama tak bersuka-suka berfoya2 di dalam kolam..... maklumla sorang ala2 'terkehel tangan'... sorang plak selesema tak henti2 sebelum ni........ so bila si abang dah kembali ke pangkuan... masa utk enjoyyy!!! :)...

jom terjun kolam!!!.....

tgk tangan saya...dah ok kan hehe... ya laa mana tk oknya.... selepas 3 minggu ponteng skolahnyaa.... finally physically @ mentally dia ok dah tuu ... hopefully :)..


ini... pulak .... notti boy nii.... asyik merempit je le kejanya huhu...


dialog smalam bersama kakak taskanya masa amik fawwaz....

jun: fawwaz ni... dlm diam2 dia tu kak....kak nampak tak bdk baju biru tu kan... tu ketua tu kat sini... dia tk penah nangis ponn....

me: ooo ok.....

jun: fawwaz buat dia sampai dia nangis teresak2 ..... huhuhuhu..pastu pandai pulak tu bila kita tanya sapa buattt..... dia tau org nk marah dia... dia buat2 tunduk buat2 tatau jerr....

me : oooo ok lagikkk.... fawwaz tu biasalaa.... kalo dgn abang dia pon abang dia kalah haha (ayat cover huhuhu )



maklumlaa slama ni kalo dgn abang nya... asyik2....' mama tadik kawan khaalish buat kt skolah..td kawan tolak blaa3.... 'skali mai tang adik...... 1st time pulak org ngadu anakku ganass hehe '

dik ooo dik..... sejak bila adik jadik pembuli ni...tak baik tau... lain kali jgn buat lagik nooo :)...tu je le yg mama leh cakap.... adik paham ke idaknye tatau ler hehe....


Sunday, July 17, 2011

Selesema...

mama wrote:

lately...Fawwaz ni selesema dah kat2 sebulan dah tak hilang2...apapasai tah... makan ubat sampai ubat dah abih pon tak ilang2 jgk... dok meleleh situ ler hidung dia huhu... so mama pon meng google le petua2 tradisional le plak apa yg bole dibuat...

- letak kunyit hidup kat batang hidung..
- letak vicks.
- ooo lumur minyak masak kt kepala pon ada..

last one must be buat fisioterapi sendiri laa :)

mana 1 nak try ni huhuhu!!....

Saturday, July 16, 2011

ke kenduri kiter ......

mama wrote:

weekend..... takdak xtvt menarik.... dok di rumah aja... abang pon takdak... mengikut tok & wan balik Kangaq....

sabtu... 3 beranak kluar gi kenduri jerr.... atas jemputan En Ahmad Rakhli , tqvm En Rakhli :).... kenduri kawin anaknya...... Saudara Akmal Rizal... mmmm macam penah dengaq tak nama ni hehehe...


ni lahh pengantinnya...

Selamat Pengantin Baru Akmal Rizal & isteri... wahaha...wpon segan tapi lastnya dpt jgk begambaq dgn pengantin :)!!

FYI pengantin lelaki adalah bekas striker Kedah & juga pemain kebangsaan satu ketika dulu... now bermain untuk Perak bersama coach Cikgu Jan @ Norizan Bakar ..cikgu Englishku @ Derma dulu :))


Tuesday, July 12, 2011

busy week....

mama wrote:

minggu ni sgt bz.... sori kanak2 ribena... dahlaa papa OS till wed...mama lak kuar keja kol 7 and blk umah pon kol 7 jgk huhu......lucky enuff coz both my parents are here , gara2 cucu kesayangan yang alaa2 'terkehel' tangan tu langsung Khaalish pon seminggu dah tak p nursery...manja sungguh kan cucu kesayangan ni.... adik je p nursery sorang2 sbb adik dah sihat sket hehe....

bz sbb apa...semuanya sbb benda ini lahh....

Kejohanan Balapan & Padang SKSAT besok.... ok mama buat sendiri okeh brochure ni... have to sbb papa takdak nak tolong mama uwaaa.... almost nangis sbb tak reti guna Mic. Publisher and have to do it within 24 hours... so hentam sajalaa labuu hehhe...

sabaq naa...besok selesai ler semua... sbb besok hari sukan skolah... :)...can't wait to finish it to be normal again.... mau blk awaiii okehh :)....

Friday, July 8, 2011

hobi papa.....

mama wrote:

semenjak dua menjak ni...papa telah menghidupkan kembali hobinya ini..... which is.... taraaaaaa...... baking........ okeh..... dah lama papa tak buat kek kan... hehe.. tah laa apa punca tiba2 mood nk buat kek dia dtg kembali hehe... maybe semangat nk guna oven impian papa sama kot hehe

sbb minggu ni papa amik cuti 2 hari... almaklumlaa menemankan khaalish yg tangannya tk bapa sihat tu... tk sampai hati lak nk antaq nursery... so ni ler keje 2 beranak ni sepjg kt umah...

mama blk2 keja penuh kek kt dapoq... papa tgh ber eksperimentasi dgn kek2 nya.... mencari resepi yg terbaik tu yg gigih byk buat kek tu...chiffon pandan.. chiffon oren laa... yg dlm cup..yg dlm loyang... pening mama tgk hehe...



ok... butter cake request dr mama dh siap...:).....

wpon merekah... tetap sedap hehe...

butter cake buat again mlm tadi....alkisahnya khaalish mengamuk sbb mlm sebelum tu papa buat 2 kek utk bwk p opis... dia bgn tidoq tgk kek papa buat takdak... apa lagi ngamuklaa nk kek papa... tu yg papa buat lain tu kali ni khaalish suruh boh kismis lak...hehe..okehh kali ni terbaekkk punya laa pa... wallaaaaa!!!! hehe


ooo tak lupa jugak.... kerajinan jgk buat donut tu hehe......... harus mak metua i kompom nangis tgk gambaq ni... sbb yg buat donut ni bukan menantu dia...tp anak dia wahahaha.....


so what's next.... pizza pa..... bila nk buat...dh lama pap tk buat pizza kan hehe....

Tuesday, July 5, 2011

Panic ......

muka budak demam

mama wrote:

1st time dalam sejarah adik..... demam sampai menggigil2.... sebenaqnya dia mmg takdak ciri2 demam apa langsung be4 tidoq tuu....dia rancak mcm biasalaa... tp masa nk tido tu dh rasa mcm suam2 sket badan dia... tp bila mama cek suhu dia 36.8....37... normal la tu kan... dlm sejam pastu tgk dia dok pusing2 tk bole tidoq...suruh papa angkat dia.... then tgk tiba2 badan udah menggigil2.....ok i admit sgt panic dlm situasi mcm ni okeh... takut dia tarik jer..... apa lagik terus bg ubat demam... then tuam2 1 badan dia.... tp tgk dia still menggigil2 lagik on d spot terus p PMC... well actually takpayah le p pon sbb ubat bontot mmg ada spare kat umah ni.... tp sbb mama panic so papa ikutkan aja ler hehe...

sampai pmc leceh betoi anak kita tgh gigil2 ni pon kena register & tunggu turn jgk...haiyo... masuk jumpa doc mcm biasala.... ubat bontot 1.... plus kena continue antibiotic sbb tekak ada infection....

so sudahnya mama & papa pon cuti ler arini... papa mmg ler cuti dah... nk anto adik ke nursery tk sampai ati lak takut kang tiba2 mai panas badan balik.... so takpalaa cuti ajala.... cuti kan ada 5 hari lagik thn ni.... mmg simpan utk emergency anak sakit mcm ni la :)




My Great Web page




Sunday, July 3, 2011

bila superman salah landing......

alkisah di hari sabtu yg ceria.... mkn di Marry Brown...
mama wrote:

ok siap main lagik dlm playground ni.... then suddenly abang mengadu sakit time nk basuh tgn....

ok terus p jumpa Bomoh Patah Hj Hamid @ Pak Lang Mid @ Kg Kebun Pinang...

Tok Lang Mid kata sket saja ni.... ada tegeliat sket saja...nanti bubuh ubat okeh la... tp yg bdk ini... takut sungguh sampai laaa tak mo gerakkan tangan dia... fobia betoi... ntahlaa nk wat camna ngan bdk sorang ni...

itu laa alkisah bila superman dah salah landing.... and jatuh tergolek2 dari katil.... takpa... hero kan...biasalaa tuu... lain kali dia tak buat dah :)... tp harap2 cepat laa hilang fobia dia tu... Khaalish ni mmg manja & sensitif sket... kalo ada benda2 yg telah menyentotkan dia.... haruss lambat sangat nk pulih huhuhu.......




Tuesday, June 28, 2011

kami tak sihat....

mama wrote:

ni gambaq latest kanak2 ribena yg di ambik oleh papanya... time ni sbb papa nk outstation 2,3 ari so papa pon p laa meng'kaya'kan Doc Ang Precious dulu, sbb kanak2 dua org ni batuk + selesema tak lega2 dh beminggu dah.....on off gitu ..... wpon gitu alhamdulillah sbb tak demam.... jadiknya ligat tu sama jerr....:)


tpt mainan feberet... harganya adalah RM3K plus2... konon2 ada hati nk beli kt umah sbb tu tanya auntie klinik tu bape rega dia :).. dengaq harga.. kesimpulannya mai main kat sini je laa ye kanak2 :))...

the result is .... biasala... tonsil , bkn depa aja... papa2 nya pon sama :).... ngan mama2 pon sakit tekak & batuk2 jugak... kesimpulannya bila kanak2 sakit... mak bapaknya pon akan sakit jugak.. so antibodi sapa yg lemah sebenaq nya ni... hehe....

anyway cepat sembuh kanak2 ribena.... jangan ngelat2 bila mama kasik ubat especially Khaalish okeh....


ps: mmm bila mama pulak nk p ambik ubat ni huhu....

Saturday, June 25, 2011

hepi besday to our hero!!

mama wrote:

ye...ye... ini adalah entry ke3 bagi tahun 2011... hehe..... sungguh bersawang2 kesian tak sempat panggil 'kak ani' datang bersihkan blog ni hahahaha..... mmg ler tah apa kena 2011 ni mmg tahap ke'bz' an... ( bz kaa buat2 bz hehe )... dan kemalasan meng update blog mmg sgt2 ketara... sori 'd.u.n.i.a. h.a.k.i.m' sbb mama & papa dah lama mengabaikan kamu :)...

hopefully entry sempena besday papa ni akan jadi permulaan untuk merajinkan diri menulis semula utk 2011 ni... wpon dah abih setengah tahun dah pon haiyaa....(ish apa punya bahasa cikgu ni sgt tunggang terbalik... )

24 Jun ..... hepi besday papa.... maknanya dh 6 tahun mama menyambut besday papa yer... cepat sungguh masa berlalu :)...sori tahun ni tak sempat nk buat surprise yg lebih2... maklumla... 'baker' cuti bersalin hehe ... then me got cherry berry lak on d day.... tk larat nk masak apapon... papa pon agak2 tak sihat jgk on d day so everything mcm slow2 jer arini kan...

lastly... decide to buy this kecik2 kek only.... sbb dah tau kalo beli yg sebijik tu... mmg kirim salam laaa nk abih kannye.....and celebrate it @ Pizza Hut .... papa's favourite one.....as u wish besday boy.... :))


from Kedai Kek Sayang Jln Teluk Wanjah only... :)


me with the kids... yg abang sgt excited dgn kek.... yg kecik sgt excited berjalan sana sini dlm Pizza Hut okeh... penat makk mengejorr... makan pon mcm tk makan hehe....

the kids with their Hero..... P.A.P.A ......mmg anak2 papa laa.... hehe

so , happy birthday papa... semoga tercapai segala yang diimpikan... diberi kebahagiaan dalam hidup serta sentiasa berada di dalam keberkatanNya ....Amin!!.....


Happy Birthday with luv papa.....
we luv u always......
mama & khaalish & fawwaz....


Thursday, June 9, 2011

lama sungguh....

mama wrote:

dah lama tak update kan... sian sungguh blog ni...dh besawang2 dah :)....

Saturday, January 1, 2011

Slamat Datang 2011....

mama wrote:

alhamdulillah... masih dipanjangkan usia utk berjumpa lagik di tahun baru......slamat tinggal 2010 yg penuh suka & duka..... apa yg baru di tahun baru, azam baru lagik kaa hehe... rasa2 azam lama pon agak2 tk tecapai jgk hahaha...

tp takpa...sebagai menyahut cabaran papa yg ntah ke berapa puluh kali dahh haa....kita mulakan dgn yg ini ler..... apo lagik.....ingatan utk diri sendiri.. mama sila2laahhh merajin2kan diri utk update blog semula seperti dahulu2 kala okehh...:)... will try lorr pa yer....

so apa yg baru di thn baru:

- rumah baru : sudah tentu... :).....harap2 akhirnyaa dapat ler kami duduk pada hari pertama di thn 2011 ni.... hehehe...sabaq2 noo tunggu hari siang nii huhu.......
- keja baru : hehe... keja masih lama...nk p tang mana lagik hehe.. harap2 dpt confirm laa thn ni... sabaq2 :).... harap2 juga mama akan lebih bersabar utk melayan kerenah anak2 'istimewa' ku itu...insyaAllah...

- anak baru : insyaAllah... kalo ada rezeki :)..

- kewangan baru : sila MINIMUM kan balance2 dlm kad2 plastik huhu...we can do it papa caiyokkk22!!!!!...

- azam baru mama : kurangkan kemalasan... tingkatkan kerajinan !!! jadi silalah mama rajin2 kan diri utk melipat kain.. serta memasak yer haha ...itu sudah bole mengurangkan upah bibik 2minggu skali & jgk mengurangkan untung tokey BAMBOO & Nelson's Cafe...

- ohh tp azam thn baru mama jugak adalah utk DIET... huhuhu..... conflict of interest le plak huhu..
- harap2 juga dpt memperbaiki diri dlm beribadah..

ok itu jer..... may 2011 brings a lot of joy, happiness & prosperity to us.......insyaAllah!!!

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com