Sunday, July 20, 2008

Ke'bz'an yang melanda......situasi praktikum ku....

mama wrote :

sejak2 mama praktikal ni, mama hanya sempat update seminggu sekali je... huhuhu i really miss to update like always... tp takpe.... sabo aje for the next 3 months... eh...4 months laa because after praktikal ada 1 month pulak untuk prepare for exam...

bila dah start praktikal ni..baru ler mama sedar yg tdk mudah utk jd cikgu benonya.. or adakah di mana2 skolah pon sama je seperti di sekolah yg mama praktikal ni.. cikgu2 ni di sini almost semuanya balik lambat... sampai 7 ptg pon ada... maybe sbb ada tugas ptg yg kena disiapkan be4 end of this month...

sape kata jd cikgu bole blk kol 1.30...
dulu bole ler kot hehe...zaman2 cikgu2 kita di sekolah dulu...



projek pertama...


so kami bdk2 praktikal pon kenalaa ikut budaya di sini... tp takle sampai lewat sgt .... sedang2 aja la... time lewat pon bila nak siapkan mural kat dinding tu.....(projek utk praktikal ni hehe)
ye la kang lewat sgt time bila pulak nak siapkan lesson plan , ABM semua... ( ooo lupa lak...lessons plan tu Rancangan Pengajaran Harian utk next day.. ABM....alat bantu mengajar....mcm kalo nak ajar pasal Time...kenalaa ada ABM mcm clock etc.. soalan2... everyday adalah berlainan ikut topik.... ) biasanya dlm kol 3 ke 4ptg mama blk laa...


operasi mencantikkan dinding...


tp bila blk sebenonya takdak masa pon nak buat lesson plans, ABM tu semua... sbb dah sampai2 umah tu... time besilat ngan bdk kecik pulak.. dia kan baru bgn tido time tu.....kena la layan dia plak... sampai laa ke malam...... selagi dia lom tido.. selagi tu le kena layan... sbb kalo mama buat keja pon tak bole.. dia pon asyik nak sibuk jgk buat keja mama huhu..

kalo papa ada senang sket...:)...sbb papa yg akan take over layan budak kecik.. kdg2 dlm nak tido kan Khaalish... mama dulu yg tetido.... nasib baik ada Tok & Wan yg tlg jaga Khaalish sama...
wpon kdg2 depa bising jgk... sbb mama tido dulu dr Khaalish..
tp mama dah tak berupaya dah nak bg alasan.....
mama buat2 dgr tak dgr aja hehehe...

'mak ayah...tlg laa yer utk sepanjang anakmu berpraktikum ini...'

ya laa ...mana mama tak penat... start praktikal ni mmg jadual tido mama pon dah berubah... mama tepaksa bgn kol 3 pg utk siapkan keja2 semua.. kalo dah jaga2 dah kol 4pg tu pon bole kata lewat le tu... sbb tu.... bila dah bgnnya kol 3 pg.... bila sampai kol 10 mlm mama dah flat...
budak kecik lak bkn nak tido awal... kol 10 ke atas baru nak tido.... tu pon papa suruh makan 'INTRA', hehe promote2.. bole laa mama tahan sepanjang siang mmg tak ngantuk laa.. tp dah mlm...paham2 aja laa hehe...


portfolio ku....

huhu.... dah pjg pulak membebel... refleksi2 ku belum siap... lesson plan ku belum siap.. ABM pon masih tak fikir lg nak buat apa... Portfolio praktikum aku pon masih nipis lg sehhh... aduh....semuanya kena siapkan by mlm ni jgk huhuhu... kepala den penin ni... mcmmana kalo besok lecturer or pemantau aku dtg huhuh....


huhu....penin2...byk giler benda nak di isi...

sori Khaalish & papa yg agak mama abaikan lately.... mama tak dpt menunaikan t/jwb mama sebagai seorang isteri & ibu dgn sebaik mungkin buat sementara waktu.. harap papa & Khaalish mengerti.... we'll be back as normal bila ya... hopefully everything's back to normal when mama abih KPLI ni laa..

till then... be patient papa nooo hehehe...
I know u will :)...

1 comment:

Ruslin said...

wahh..!! dah nak jadi cikgu jugak lah nooo..!! gud..gud..!! lama gak saya tak buh entry baru kat FP tu. Hari tu tringat nak buh..hehehe.
baby pun dah besaq..apapun selamat menjadi cikgu dan ibu yang baik..

Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com